Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 FameLab-Bilim Elçileri Yarışması

Aşağa gitmek 
4 posters
YazarMesaj
crybaby
Moderator
Moderator
crybaby


Kadın
Mesaj Sayısı : 91
Yaş : 39
Kayıt tarihi : 04/01/07

FameLab-Bilim Elçileri Yarışması Empty
MesajKonu: FameLab-Bilim Elçileri Yarışması   FameLab-Bilim Elçileri Yarışması Icon_minitimeÇarş. Ocak 24, 2007 3:59 pm

FameLab-Bilim Elçileri Yarışması, müsbet bilim ve mühendislik alanlarında çalışan ve bu alanda heyecanlarını paylaşmak isteyen bilim insanlarını yüksek profilli bir etkinlikle halkla kaynaştırmayı ve halka bilimi sevdirmeyi amaçlamaktadır. İngiltere'de 2005 ve 2006 yıllarında iki kez düzenlenen yarışma, 2007 yılında British Council'in desteğiyle uluslarası bir nitelik kazanacaktır. Yarışmanın Türkiye ayağını destekleyen kurumlar arasında ODTÜ, TÜBİTAK ve çeşitli medya kuruluşları yer alacaktır.

Yarışma, katılımcıların üç dakikalık bilimsel çalışma sunumlarıyla eleme gününde jüri üyelerinin ve izleyicilerin karşısına geçeceği, 'Pop Star' tarzına (Bilim Elçileri Gösterisi) benzer bir şekilde yapılacaktır. Günün sonunda 10 finalist seçilmiş olacak ve bu 10 finalist bir hafta sonu boyunca sunum teknikleri ve iletişim metodları üzerine eğitim aldıktan sonra Finale katılacaklardır.

Yarışmacılardan ne bekleniyor?

Katılımcılardan, ileri düzeyde bilgi sahibi olduklarına inandıkları bilimsel bir konuyla ilgili 3 dakikalık bir sunum hazırlamaları beklenmektedir. Bu sunum sırasında yarışmacının herhangi bir sunum sistemi (power point vb.) desteği almasına izin verilmeyecektir. Yarışmacı sunumunu herkesin anlayacağı dilde açık, net ve bilimsel doğruluğu şüphe götürmez veriler üzerinden tasarlayacak ve kendi karizma, tecrübe ve kişiliğini ön plana çıkaran anekdotlar ve şakalarla süsleyebilecektir. Sunumlar Türkçe hazırlanacaktır.

Yarışmacının ön elemeler için hazırlayacağı sunum ve final için hazırlayacağı sunumlar farklı olacaktır. Bu nedenle, belli bir konu üzerinde sıradan bir kişiden daha üst düzeyde bir bilgi birikimine sahip ve konuyu farklı açılardan kavramış olan kişiler yarışmada daha çok başarı sağlayacaklardır.

Daha önceki yarışmalarda başarılı olan katılımcılardan bazıları, ellerinde hiçbir şey olmadan yalnızca kendi seslerini ve basit el kol hareketlerini kullanan kişiler olmuştur.

Yarışmanın Katılımcılara Getirisi/Ödülü Ne Olacak?

Yarışmanın birincisi, Haziran 2007'de Cheltenham-İngiltere'de yapılacak olan Bilim Festivalinde Türkiye'yi temsil edecektir.

Finale kalan 10 kişi "Bilim Elçisi" statüsüyle ulusal ve uluslararası bilim iletişim etkinliklerinde rol alacaktır. Bu etkinlikler ODTÜ Bilim Merkezinin faaliyetleri içerisinde olabileceği gibi çeşitli festival, fuar vb. organizasyonları kapsamaktadır.

Finale kalan 10 kişi final gününden önce bir hafta sonu boyunca İgiltere'den gelecek uzmanların vereceği yoğun bir kursa katılacak ve sunumlarını daha profesyonel hale getirirken aynı zamanda bilim iletişimi konusunda Türkiye'nin ilk elçileri olma fırsatını yakalayacaklardır. Daha etkin hale gelen bu sunumlar kameraya kaydedilecek ve medyaya dağıtılacaktır. Bu sayede, organizasyonumuzu destekleyen çeşitli medya kuruluşlarının programlarında yer alma fırsatı elde edeceklerdir.

Kazanamayan Yarışmacılara Başka Fırsatlar Sunulacak mı?

Yarışmacılar ulusal finale kalamasalar bile, jüri üyelerinin önerileri doğrultusunda daha sonra yapılacak çeşitli bilim iletişim etkinliklerinde yer alabilecklerdir. Bunlar arasında, okul konuşmaları, Bilim Kafeleri veya yerel radyo istasyonlarında yapılacak konuşmalar olabilir.

Not: Yarışma Ön Elemelerine katılmak isteyenlerin tüm ulaşım masrafları, finale kalan 10 kişinin haftasonu eğitim masrafları, yollukları ve günlük harcırah masrafları, yarışma birincisinin İngiltere seyahati için yol ve kalış süresince harcırah masrafları karşılanacaktır.

Kimler Katılabilir?

18 yaşın üzerinde ve müsbet bilim, mühendislik, matematik ya da teknoloji alanlarında çalışan, herkes yarışmaya katılabilir. Katılımcıların İngilizce bilmesi gerekmemektedir. Finalistin İngilizce bilmemesi durumunda, İngiltere'de yapılacak sunumu için destek sağlanacaktır.

Katılımcıların genel profili üniversite eğitiminin son yıllarında bulunan öğrencilerden, master ve doktora çalışmalarını tamamlayarak kariyerlerinin erken aşamalarında olan genç araştırmacılara uzanan bir yelpazeyi içermektedir.

Bu kişiler araştırmacılar, öğretmenler, teknisyenler veya sanayide çalışan kişiler olabilir. Yarışma, bilim iletişiminde yeni yetenekler geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Güçlü bilim geçmişine sahip, büyük iletişimciler olma potansiyeli taşıyan kişiler arıyoruz.

FameLab, çalışmaları hakkında konuşmayı isteyen bilim insanları aramaktadır, bilimsel iletişim veya tanıtım alanına tam zamanlı kariyer yapmak amacıyla gelmiş kişileri aramamaktadır.

Bu nedenle, örneğin aşağıdaki kişileri kabul edemeyiz:

. Basın veya Halkla İlişkiler uzmanlarını, bilimle ilgili kuruluşlarda çalışıyor olsalar bile
. Bilimle ilgili temalar üzerine çalışan sanatçılar
. Gösterileri bilim ve mühendislik üzerine olan göstericiler
. Özellikle ve temel olarak halkla çalışan bilim merkezi personeli . Haberciler ve yayıncılar (ana işleri veya yaptıkları tek iş olduğunda) Ancak aşağıdaki kişileri memnuniyetle kabul ederiz:

. Bilimsel bir dereceye sahip uzman bilim/fen öğretmenleri dahil olmak üzere bilim, matematik veya mühendislik konularındaki eğitmenler
. Mevcut araştırmaları veya ön çalışmaları kullanan araştırmacıları; bu kişilerin işi kendilerinin yapması gerekmez
. Bilim, teknoloji veya matematiğin uygulanmasıyla ilgili çalışan kişiler; örneğin, istatistikçiler, bilgisayar teknisyenleri, endüstri danışmanları.
. Lisansüstü bilim, matematik ve mühendislik öğrencileri (21 yaş üzeri)
. Devlet kurumlarında bilim, matematik veya mühendislik uygulaması yapan kişiler
. Sanayi veya iş piyasasında bilim, mühendislik veya matematik uygulamaları yapan kişiler.

Herhangi bir kuşku duyarsanız, lütfen karar vermek için bizimle irtibata geçin.

İrtibat adres ve numaraları:
ODTÜ Toplum Bilim Merkezi
Bilim ve Teknoloji Müzesi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Ankara

web: www.tbm.metu.edu.tr
e-mail: tbm@metu.edu.tr
tel: 0312 210 6047
fax: 0312 210 6044 British Council Ankara
Karum İş merkezi
D Asansörü 5.Kat No:430
Kavaklıdere / Ankara

web: www.britishcouncil.org/turkey
e-mail: mirac.ozar@britishcouncil.org.tr
e-mail: ozlem.gucer@britishcouncil.org.tr
Tel: 0312 455 3650
Tel: 0312 455 3651
Fax: 0312 455 3636


Başvuru Formu: Ekte ve web sitemizde başvuru formu bulunmaktadır. Ancak yarışma mümkün olduğunca erişilebilir şekilde tasarlandığından ön elemelere son dakikada gelenler de kabul edilecektir.

Yarışma Organizasyonu Takvimi:

Çağrı ve 4 ilde Tanıtım: Ocak 2007 içerisinde, İstanbul, İzmir, Ankara ve Gaziantep illerimizde yarışmayı tanıtan sunumlar yapılacaktır.

Türkiye Ön elemeler: ODTÜ, Mart 2007. Katılım sayısına bağlı olarak, ön elemeler için İstanbul, İzmir ve Gaziantep'ten Ankara'ya otobüs kaldırılması planlanmaktadır. Son haberleri/değişiklikleri web sitemizden takip edebilirsiniz.

Master Class- Yoğun İletişim Eğitimi : Finale kalan 10 kişi, ODTÜ'de bir hafta sonu boyunca İngiltere'den gelen eğitimciler tarafından sunum teknikleri üzerine eğitimden geçirilecektir. Finalistlere, medya karşısında iletişim tekniklerini kullanarak bilimsel çalışmalarını sunma konusunda yoğun derslerin ardından, ileride doğabilecek televizyon fırsatlarında kullanabilecekleri bir gösteri kaydı yapma şansını elde edeceklerdir.

Türkiye Final: ODTÜ, Mart 2007 sonu. Yarışma birincisi Cheltenham Bilim Festivalinde Türkiye'yi temsil edecek, finalistlerin tümü ulusal ve uluslararası medya bilim iletişim organizasyonlarında rol alacaklar.

FAMELAB®-Bilim Elçileri FİNALİSTLERİNİN SEÇİLMESİ

Jüri Üyeleri kimlerden oluşmaktadır?

Yarışma jürisi konusunda uzman 3 kişiden oluşmaktadır. Jüri paneli, medya ve iletişim konularında çalışmalarıyla tanınan kişiler ve üniversite öğretim üyelerinden oluşacaktır. Jüri üyelerinin isimleri yarışma gününe kadar gizli tutulacaktır.

Televizyon, bilim haberciliği, canlı sunumlar veya bilim ya da mühendislik uygulamaları gibi konularda kendi alanlarında uzman olan jüri üyeleri hem titiz, hem de destekleyici davranmaya özen göstereceklerdir. Jüri panelinde farklı uzmanlıkların bir araya getirilmesi, jüri üyelerinin değerlendirme becerisini en üst düzeye çıkarmakla kalmayacak, aynı zamanda ilk turu geçemeyen adaylara bile yararlı geri bildirimler verilmesini sağlayacaktır.

Jüri hangi kriterlere göre karar verecektir?

Öncelikle, jüri sözcüsü katılımcılara en çok üç dakikaları olduğunu bildirecektir. Sunumlar yapıldıktan sonra jüri üyeleri her bir katılımcıya kısa bir geri bildirim verecektir, ancak genellikle her katılımcı hakkında yalnızca bir jüri üyesi nazik, yapıcı ve adil olmaya dikkat ederek bir yorum yapacaktır.

Zaman son derece sınırlı olduğundan, jürinin elinde her bir başvuru sahibi için puanlamanın yazılacağı bir puanlama kağıdı olacaktır.

Temel Nitelikler

Jüri şu ölçütleri yerine getiren kişileri aramaktadır: İçerik, Netlik, Karizma.

İçerik: Sunum bilimsel veya teknik açıdan doğru olmalıdır. Başvuru sahibi kendi çalışmasını sunmasa bile sunduğu şeyi doğru şekilde sunmalıdır. Örneğin, sunulan konuyla ilgili olarak bilim dünyasında var olan tartışmalar varsa bunlar yansıtılmalıdır. Konunun hedef kitleye uygun seçilmiş olması da önemlidir.

Netlik: Başvuru sahibi içeriği, yalnızca 3 dakika içinde ne kadar iyi ortaya koyabiliyor? İyi yapılandırılmış mı? İyi sunulmuş mu? Konu ne kadar basit veya kapsamlı olursa olsun, izleyicilerin konuya hakim olması sağlanmalıdır. Sunumu dinledikten sonra içeriği bir başkasına açıklayabiliyor musunuz?

Karizma: Yarışmacının bir 'yıldız' edasıyla seyircilere 'bunu bilmiyordum' dedirtmek, seyircilere daha fazlasını isteten ve konu ile ilgili merak uyandıran bir tarz aranmaktadır. Ancak, bir şeyler öğrenmenin yanı sıra izleyiciler aynı zamanda esinlenmelidir. Kazanan kişi bilimi heyecan verici, ilgi çekici hale getiren, yalnızca konuyu değil, tutkusunu da paylaşan bir kişi olmalıdır.

Genel olarak, sunum canlı izleyici karşısında iyi etki bırakmalıdır. Başvuru sahibi televizyonda iyi izlenim kurma potansiyeli sergilemelidir. Ancak, televizyonda tanınan sunucuların kopyalarını aramıyoruz; ekrandan sıçrayıp kitlesel izleyicileri yakalayabilecek nitelikleri arıyoruz. İçeriğin seçilmesinin ve açık bir şekilde karşıya aktarılmasının yanı sıra başvuru sahibi dinleyicinin ilgisini çekebilmeli, sempati uyandırabilmeli ve heyecan yaratmalıdır. Tutkuyu hissetmek istiyoruz!

Bu arada jüri üyeleri sunum dışında şu tip sorular sorabilir;

. Halkla iletişim kurmanın kariyerinizle nasıl bir ilgisi olduğunu düşünüyorsunuz?
. Hangi bilim sunucularını/iletişimcilerini takdir ediyorsunuz ve neden?
. Bu konuyu seçmenize ne sebep oldu?
. Kimleri hedef kitleniz olarak görüyorsunuz?

Soruları cevaplarken unutmayın ki, araştırmalarını ya da bilimsel bulguları paylaşabilecek bilim insanları ve gönüllüleri arıyoruz, ancak tam zamanlı iletişimciler olmak için bilimsel çalışmalarını bırakmamalarını umuyoruz.

Ön elemelerin yapılacağı günün sonunda jüri üyeleri finalistleri açıklayacaktır.





http://itl.ceit.metu.edu.tr/tbm/Activities.aspx?index=yarisma
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.blogcu.com/crybaby
LiMaN
Administrator
Administrator
LiMaN


Mesaj Sayısı : 1977
Kayıt tarihi : 10/12/06

FameLab-Bilim Elçileri Yarışması Empty
MesajKonu: Geri: FameLab-Bilim Elçileri Yarışması   FameLab-Bilim Elçileri Yarışması Icon_minitimePerş. Ocak 25, 2007 8:36 am

Hadi balkalım limancılar işte size yeni bir kapı engin denizlere açılabileceğiniz bir proje cheers
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://liman.yetkin-forum.com
parantezicihayatlar
Moderator
Moderator
parantezicihayatlar


Erkek
Mesaj Sayısı : 382
Yaş : 40
Kayıt tarihi : 21/12/06

FameLab-Bilim Elçileri Yarışması Empty
MesajKonu: Geri: FameLab-Bilim Elçileri Yarışması   FameLab-Bilim Elçileri Yarışması Icon_minitimePerş. Ocak 25, 2007 7:51 pm

keşke benim alanım olsaydı...çok isterdim katılmayı...ama hadi bakalım Liman'dan bu alanda ilerleyen arkadaşlarla övünmek gurur duymak ve buraya gururla yazmak istiyoruzz I love you
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.parantezicihayatlar.com
bengu sarac
gri
gri



Mesaj Sayısı : 5
Yaş : 67
Kayıt tarihi : 03/01/07

FameLab-Bilim Elçileri Yarışması Empty
MesajKonu: Geri: FameLab-Bilim Elçileri Yarışması   FameLab-Bilim Elçileri Yarışması Icon_minitimePtsi Şub. 12, 2007 2:02 pm

LiMaN demiş ki:
Hadi balkalım limancılar işte size yeni bir kapı engin denizlere açılabileceğiniz bir proje cheers

sonuna kadar katılıyorum bizden yaş olarak geçti Very Happy
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
FameLab-Bilim Elçileri Yarışması
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Bilim felsefesi nedir?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Sanat :: Kamp-üs-
Buraya geçin: