KAMİL MASARACI
1950 yılında Antakya'da doğdu. Bir süre matematik ve fizik okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'ni bitirdi. Ani sayılabilecek bir kararla karikatüre başladı. Bir çok dergi ve gazetede çizdi. Almanya'ya giderek "Die Tageszeitung" ve "Der Kassenarzt"da çizdi.
Sekizi yurtdışında toplam 20 kişisel sergi açtı. Çocuklar için Bocuk ve Keyfibol tiplerini yarattı. Ulusal ve uluslararası toplam 23 ödül kazandı. Bunlar arasında; Çağdaş Gazeteciler Derneği'nce dokuz kez, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce üç kez "Yılın Karikatürcüsü" ödülü, tüm dünya basınında çıkan karikatürler arasında "Birincilik Ödülü" (Jezz Dergisi-Yugoslavya 1989).
3.Youmiuri Karikatür Yarışması "The Winner" Ödülü (Japonya 1981).
TRT'nin kültür programlarına "yürüyen çizgiyle" karikatürler çizdi.
Karikatürcüler Derneği Başkanlığı yaptı (1996).
Animasyon çalışmalarında bulundu.
1985'ten bu yana Cumhuriyet gazetesinde çiziyor.
İki albümü yayınlandı.
Çamurla oynamaya başladı (M.S. 1999). Esprinin yüksek ateşe dayandığını kanıtladı.
Seramiklerini (Seramiki) Ankara'da sergiledi (2000).
Eczacıbaşı Vitra Seramik Sanat Atölyesi tarafından karikatür tiplerinin seramik heykelleri yapıldı ve İstanbul'da sergilendi (2003).
FECO (Karikatürcü Kuruluşları Federasyonu) ve IFJ (Uluslararası Gazeteciler Federasyonu) üyesidir.
Kamil Masaracı çizgilerini ekonomik kullanan karikatürcülerin başında gelir. En az çizgi ile söylemek istediğini söyler. Bazen bu iki çizgiye iki de sözcük ekler. Her şeyin fazlalaşması zenginlik getirirken tam tersine Kamil'in çizgilerinin azlığı anlamı zenginleştirmektedir.
O, alçakgönüllüdür. Karikatürlerine imza dahi atmaz. Ama bu sessiz duruş onun çığlığı gibidir. Felsefi anlatımları sever. Ali Ulvi'nin dediği gibi 'neyi', 'nasıl' söyleyeceğini çok iyi bilen az sayıdaki sanatçılardandır. Daha çok bant karikatür çizmeyi tercih etmektedir. Cumhuriyet gazetesinde her gün 'Çizgilik' , haftada bir gün 'Kültür-Çizik' adlı bantları yayınlanmaktadır.
Prof. Atila ÖZER