Cumhuriyet Kültür Servisi - 25.12.2007
Sanatçıların ihale tepkisi
'Herkese açık' hizmet alımı ihalesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'na sanatçı alınacak olmasına tepkiler büyüyor. Sanatçılar böyle bir uygulamanın olamayacağını belirterek "Bu, tiyatroya ve sanatçılara saldırıdır" dediler.
'Herkese açık' hizmet alımı ihalesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'na sanatçı alınacak olmasına tepkiler büyüyor
İhaleyle sanatçı alımına tepki
'Herkese açık' hizmet alımı ihalesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'na sanatçı alınacak olmasına tepkiler gittikçe büyüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi dün akşam saatlerinde konuya ilişkin kamuoyuna bir duyuruda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'İBŞT'ye ihaleyle sanatçı alımı' üzerine yaptığı açıklamanın bir bölümü şöyle:
"İBB Şehir Tiyatrolarında hali hazır oyunlardan bir kısmı bu yasal yönetmelikler ve hukuki zorunluluklar çerçevesinde hizmet alım ihalesi ile sahnelenmekte olup, başka da bir uygulama alanı bulunmamaktadır. Eğer bu ihale olmazsa şu anda Aziz Nesin'in Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Anton Cehov'un Üç Kızkardeş, İskender Pala'nın Leyla ile Mecnun ve Lüküs Hayat, Kantocu gibi müzikli ve danslı oyunların oynanması mümkün olamayacaktır. İBB Şehir Tiyatroları hizmet alımını anlatan "ihale" kelimesi "Açık Arttırma" veya "Açık Eksiltme" anlamı taşımamakta olup, bu türde yapılan yanlış yorumlar fevkalade üzücü bulunmuştur. İBB Şehir Tiyatrolarında bütün Türkiye Cumhuriyeti Kamu Kurumlarında olduğu gibi hizmet alımları 4734 Sayılı İhale Kanununa uygun olarak yürütülmek zorundadır. (...) "Sanatçı" ile "ihale" kelimelerinin talihsiz biçimde yanyana gelmesi kamu vicdanı kadar bizi de rahatsız etmiştir. Ancak bundan böyle daha hassas davranılacağı hususunda gerekenler yapılacaktır."
Dikmen Gürün: Dünün anlı şanlı Darülbedayi'si, başta Muhsin Ertuğrul olmak üzere onca sanatçının emekleri üstünde duran İstanbul Şehir Tiyatroları bu gün "ihale" ile sanatçı alımına kalkıyor! Olabilir mi böyle bir şey? Kim kimi ihale ile alıp sahneye çıkartacak? Kim o ihaleye katılacak? Panayır mı Şehir Tiyatroları? Panayıra bile bu koşullarla eleman alınmaz, alınamaz... Nereden nereye geldik biz? Ne yapıyoruz? Yine de, her şeyden önce Şehir Tiyatrosu'nda çalışan sanatçıların ve tüm sanat çevrelerinin bu konunun yeniden değerlendirilmesi için uğraş vereceklerine inanıyorum.
Engin Alkan: Genel bütçeye geçildikten bu yana bu tür olaylar yaşanabiliyor. Tiyatro, belediyenin asırlık yönetmelikleriyle yönetilmeye kalkıldığında bunlar yaşanıyor. Tüm bunlar, Şehir Tiyatroları'nın özerk bir yasası ve işleyişi olması gerektiğinin göstergesi. Benim görüşüm, AB'ye geçişte kalıcı bir şeyler yapmaktansa, geçici formüller bulunduğu ve bu noktaya gelindiği yolunda. Belediye, kendi bürokrasisi içinde tiyatro gibi bir yapıya uygun olmadığından, tiyatro böyle bir mevzuata adapte edimeye çalışılıyor.
Mehmet Ali Kaptanlar: Asıl sorun tiyatronun katma bütçeden çıkarılıp genel bütçeye alınması. Bu durum, sorunun bir ayağını oluşturuyor. Diğer müdürlüklerin tiyatroyla aynı kategoriye sokulması yanlış bir uygulama. Böyle bir uygulamaya bir oyuncu olarak karşı olduğumu belirtmek istiyorum.
Nesrin Kazankaya: Tiyatronun özerkliğinin, tiyatronun olması gereken yapısına bir saldırı bu. Özerkliğin olmadığı bir yerde sanat yapılamaz. Tiyatro, belediyenin herhangi bir müdürlüğü değildir. Devlet de yerel yönetimler de tiyatroyu desteklemeli, ama idari işlerinden kesinlikle elini çekmek zorundadır.
Mazlum Kiper: Bu ihale durumunu yanlış buluyorum. Ben uzun yıllar Avrupa'da da çalıştım. Böyle bir uygulamaya hiç rastlamadım. Bu 93 yılını doldurmuş bir kurum. Bugüne kadar hep ayakları üstünde durdu ve bugünlere geldi. Tüm sanatçılar gerek yurtdışındaki, gerek yurtiçindeki başarılarını bu kurumun içinde birlikte var olarak elde ettiler.
Emre Kınay: Ne söylenebilir ki. Sözün bittiği yerdeyiz. Üstüne yorum yapılacak bir hal yok. Ayrıca bu ihaleye katılacak firma kimdir? İnsan ticareti yapan bir firma bilmiyorum ben.