Sanitarium oynamak bir David Lynch filmi izlemeye benzer demişti bir tanıdığım çok uzun zaman önce. Dikkatle izlemezsen bir şey anlamaz, hatta gülersin. Ama azıcık dikkat seni merağa, irkilmeye, hatta paranoya raddesine varan korkuya götürebilir..
İşte Sanitarium böyle bir oyun. Sizi korkutmadan, önünüze türlü yaratıklar salmadan hiçbir oyunun olamadığı kadar korkutucu olabilen, insanın iliklerine işleyen bir oyun. Ve şu ana kadar hiçbir oyunun yapamadığı bir şeyi yapabilen bir oyun, evet, o oyun ağlatıyor insanı. Hem de salya sümük, her aklınıza gelişinizde duygulanmanıza sebep oluyordu.
Sanitarium'u oynarken irkilmiştim, geceleri zor uyuyordum.. Ve kapının kilitli olduğuna emin olmadan nefes dahi alamıyordum neredeyse. Psycho filmini izledikten sonra duş almak, The Ring izledikten sonra TV başında sabahlayıp uzun saçlı kızın gelmesini beklemek gibi bir şey bu.
Anlatılmaz yaşanır derler, tamamen klişeden ibaret bir laftır. Fakat bu iki küçük sözcük söz konusu Sanitarium olunca tüm dertlere tercüman oluyor.. Kelimelerin anlatmak için kifayetsiz kaldığı, göz yaşlarının ve korkuların bile yetersiz kaldığı bir şaheser Sanitarium..Aah, Sanitarium.. Hayatımın unutulmaz birkaç gününü yaşattığın ve göz yaşlarımın bana zevk verdiği anları yaşattığın için sana çok teşekkür ediyorum.
Hiçbir zaman çok sevildi diye devamı yapılmadı, hiçbir zaman en mükemmel olmasına rağmen hak ettiği değeri göremedi, hiçbir zaman.. Çoğu kişinin bu oyunun ismini dahi duymadığını biliyorum, ve bu kadar güzel bir oyunun hak ettiği değeri görememesi beni üzüyor..
Sanitarium advanture tarihinin en iyi oyunudur....
kesinlikle harika bi konusu ve harika bi konu islenisi var oyunun.... olaylar o kadar guzel baglanmis ve o kadar etkileyici bicimde islenmis ki.. oyunun cogu bolumlerinde tuyleriniz diken diken olucak..(korkudan degil , saskınlık ve hayranlıktan.) ayrıca ben aradan gecen bunca zamandan sonra bu oyunu daha oynamamıs insanlar olmasını gercek bi kayıp olarak goruyorum.. cunku herkes bu oyunu kesinlikle gormeli.....ozellikle ara filmler de kendinizi cok acayip hissedeceksiniz..
Zamaninda yilin oyunu , yilin adventure oyunu , yilin en iyi konulu odulu vs.. oduller de kazanmis bi oyundur....konu olarak bu oyunla yarisabilen cok az oyun var.. herhalde en iyi yarisan Mafia dır...
Ve Oyunların sanat eseri olup olmadıı tartışması bence bu oyun sayesinde çıktı.Silent serisi (yapımcıların açıklaması) serinin ilk oyununu tamamen bu oyundan fikir alarak yaptılar ve arkası geldi.Üstünden 7 yıl geçmesine rağmen daha ii bi adventure gelmedi...
Merak edip oynamak isteyen olursa bana öm atsınlar.