Hollywood sözde soykırımı film yapıyor
Sylvester Stallone, sözde soykırımı film yapmak için çalışmalara başladı.Rambo, Rocky gibi filmleriyle ünlenen aktör ve yönetmen Stallone, Anadolu Ermenilerinin 1915'teki tehcirini ve Hatay'da Osmanlı ordusuyla çatışmalarını konu alan bir film yapmak istiyor
1970 ve 80'li yıllarda yaptığı Rocky, Rambo gibi filmlerle büyük ün kazanan ABD'li sinema oyuncusu ve yönetmen Sylvester (Sly) Stallone, Hollywood ile Ankara'yı karşı karşıya getirmeye aday bir film yapmayı düşlüyor.
Werfel'in romanıStallone, "Bir uygarlığın tümden yok edilmesine ilişkin bir epik" diye tanımladığı projesini gerçekleştirirse, Avusturyalı yazar Franz Werfel'in 1933'te yayımlanan "Musa Dağı'nda 40 Gün" adlı romanı ilk kez büyük bir Hollywood yapımına dönüşmüş olacak.
Söz konusu roman, Anadolu Ermenilerinin 1915 yılındaki tehcirini, İskenderun'un güneyindeki Musa Dağı'na sığınan bir grup Ermeni'nin Osmanlı askerleriyle çatışmasını ve Akdeniz kıyısına yanaşan Fransız gemileri tarafından kurtarılarak Mısır'daki mülteci kamplarına yerleştirilmelerini konu alıyor.
'Türkler karşı'Stallone'nin "Musa Dağı" projesi, ABD'de halen sinemalarda gösterilmekte olan yeni filmi Rocky Balboa'nın tanıtımı sırasında ortaya çıktı.
Denver Post gazetesine mülakat veren Stallone, "Musa Dağı'nda 40 Gün" romanını beyaz perdeye aktarmayı umduğunu belirtti ve filmin kafasında canlanan bir sahnesini şöyle anlattı:
"Fransız gemileri yanaşmış, merdivenleri indirmiş ve herkes gemilere tırmanmıştır. Gemiler denize açılır. Kurtarma operasyonunun mimarı olan kahraman, yukarıdaki tepede bir kayanın arkasında uyuyakalmıştır. Kamera geri çekilir, bir yanda gemiler ve deniz vardır, diğer yanda dağın tepesinde tek başına birisi. Uzakta ise binlerce Türk tepeye tırmanmaktadır."
Sylvester Stallone, "Musa Dağı'nda 40 Gün" filmini yapmanın zorluğunu ise "Siyasi açıdan el yakar. Türkler, 85 yıldır bu konuyu öldürüyorlar" diye anlattı.
30'lardaki ilk girişimi Türkiye durdurmuştuAvusturyalı bir Yahudi olan Franz Werfel, "Musa Dağı'nda 40 Gün" romanını, 1929'da Şam'a yaptığı bir gezi sırasında, bölgedeki Ermenilerle konuşarak yazmaya başladı. Roman, 1933'te Viyana'da yayımlandığında çok satıldı, ancak yazar aynı yıl Hitler'in iktidara gelmesiyle ülkesini terk etti. Daha sonra 18 dile çevrilen roman, 1930'ların sonunda Metro-Goldwyn-Mayer şirketi tarafından sinemaya uyarlanmak istendiğinde, Türkiye buna karşı büyük bir kampanya yürüttü. ABD yönetiminin de devreye girmesi sonucunda, Hollywood stüdyosu filmi yapmaktan vazgeçti. 1982'de Ermeni kökenli yönetmen Sarky Mouradian, romanı aynı adla filme uyarladı. Ancak bu küçük bütçeli film fazla ses getirmedi.
Milliyet