Giriş
Çağrı mektubu
19 Şubat 2007 tarihinde yaklaşık 50 sanatçıyla yapılan toplantıdan sonra beliren önemli bir konu, bir iletişim platformu kurmaktı. Toplantıdan sonra önemli bilgilere rastladık:
1. Avrupa Kültürel Başkent Seçil kurulun raporu. Raporun İngilizcesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
http://ec.europa.eu/culture/eac/other_actions/cap_europ/pdf_word/report_cap2010.pdfEn önemli noktaları:
Başvurunun özeti:
“Bu proje ile, İstanbul delegasyonu, alışılmışın dışında bir “acil hareket” sürecini başlatarak, şehirde yaşayanların çok büyük bir bölümünü ve proje hazırlık safhasında yer alan sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirmiş ve söz konusu sivil toplum kuruluşları sürecin sahibi durumuna gelmişlerdir.
Avrupa Kültür Başkentleri (ECOC) yılı süresince delegasyon, özellikle tüm sanat dallarının geçmişte ana hedef kitlesi olmayan geniş halk kitleleri ile buluşmasını ve söz konusu kitlelerin sanatsal etkinliklere çekilmesini sağlama üzerine yoğunlaşacak, daha da ötesi, uluslararası düzeyde tanınabilmek için yegane fırsatları Avrupa Kültür Başkentleri yılı olan genç sanatçıları teşvik edici her türlü olanağı sağlayacaktır. Avrupa Kültür Başkentleri ekibi İstanbul’la ortak diğer başkentlerle ve özellikle de tecrübelerinden en iyi şekilde yararlanmak amacıyla önceki ve gelecekteki Avrupa Kültür Başkenteleri ile sıkı iş birliği içinde bulunacaktır.”
Seçili kurulun kararlarından:
“Sivil toplumun etkin rolü ile birlikte “alttan yukarı doğru hareket” süreci de adaylık teklifinin can alıcı değerleri olarak kabul edilmiştir. Programın temel karakterinin ise 2007’de başlayarak Avrupa Kültür Başkentleri yılından sonra da devam edecek olması, bunun yanısıra kültürel olayların birincil hedef kitlesi olmayan yerel halka ulaşma niyeti de olumlu karşılanmıştır. Teklifin ayrılmaz bir parçası olarak geliştirilmiş olan iletişim stratejisi diğer aday şehirlerin izlemesi gereken bir örnek olarak hizmet verebilecektir.”
“Kurul, tavsiye görevi çerçevesinde İstanbul delegasyonunu seçim sürecinde başlatılacak projelerin program dahilinde sonuçlanması için özel bir dikkat sarfetmeye davet etmiştir. Kurul, yeni Karar uyarınca izleme ve tavsiye sürecinin Komisyon tarafından ele alınmasının İstanbul 2010 için yapılacak hazırlık çalışmalarına yardımcı olmak açısından faydalı olacağı kanaatindedir.”
Seçil kurulun üyeleri:
Claude Frisoni (Council designation)
Didier Fusillier (Commission designation)
Sir Jeremy Isaacs Elected chairman (Council designation)
Seamus Murrays (Committee of Regions designation)
Jordi Pascual i Ruiz (Parliament nomination)
Veronika Ratzenboeck (Parliament nomination)
Lord Chris Smith of Finsbury (Commission designation)
2. Proje değerlendirme kriterler ve teklif formu:
2010 websayfasın da proje teklif formu ve kriterleri bulunmaktadır:
http://www.istanbul2010.org/?p=102〈=turİlk olarak bir sanatçılar inisiyatifin sorması gereken sorular kuruların şeffaflık mekanizimlarıdır
Sanatsal kurulun üyeler kimdir? Kim bu kurul seçiyor? Proje teklif sunan kişiler ve kurumlar aynı zamanda karar meknanizmin bir parça olabilirler mi? Eğer oluyorlarsa nasıl? “Farklı” projeleri nasıl başvuru bilgileri temin edebilirler – bu iletişim süreç nasıl kururlar?
Bir grup hiç para sahip olmuyorsa %100 destek alamaz mı?
Bundan sonra biz (inisiyatif / platform) nasıl devam edelim? Bir temsil konumu ulaşmak için tartişmaya hazır mıyız? (bkz. Feyyaz Yaman) Ya da herkes bireysel çabaları devamederek kendi çıkarı mı ulaşmaya çalışır?
İhtiyaclarımız:
Daha sonra ki buluşma yer ve tarihi. Kim bu organisazyon üslenir?
Bu platformun bilgileri çok sanatçıları ve alanları ulaşması için herkesin cabaları gerekir