Güncel Sanatın Değişmez Adresi: Documenta
Uluslararası plastik sanat organizasyonu “Documenta11” in 5. Platformu’nda Türkiye’nin başarılı sanatçısı Kutluğ Ataman da yer alıyor.
Yaklaşık 50 yıllık geçmişe sahip olan ve sanatın birçok disiplinine yer veren uluslararası “Documenta” plastik sanat organizasyonunun onbirincisi bu sene 8 Haziran - 15 Eylül tarihleri arasında Almanya’nın Kassel kentinin arklı mekanlarında gerçekleşiyor. 100'e yakın sanatçının eserlerinin sergilendiği Documenta, son beş yılda dünyada yapılan önemli işleri bir arada sunarken, geleceğin sanatına da yön vermeyi amaçlıyor.
Sanat direktörlüğünü Okwui Enwezor’un gerçekleştirdiği Documenta11, bir kez daha bitmek bilmeyen kültürel ve politik kargaşa içinde güncel sanatın sorgulayıcı ve korkusuz yanını gözler önüne seriyor.
15 Mart 2001’de Viyena’da başlayan, daha sonra Berlin, New Delhi, St Lucia, Lagos’da devam eden Documenta11, 5. platformunu Kassel’da gerçekleştirerek son bulacak. Yaklaşık 18 ay boyunca farklı kıtalar, farklı şehirler, farklı disiplinlere ev sahipliği yapan organizasyon, birbirinden tamamiyle farklı olan ancak insan olma boyutunda birleşen dünya insanının en önemli etkinliklerinden biri. Dokumenta11 kapsamında, Platform1: Gerçekleşmeyen Demokrasi, Platform2: Gerçekle Deneyler, Platform3: Sömürgede Doğmuş Avrupalı Kimliği, Platform4: Kuşatma Altındaki Dört Afrika ülkesi olmak, Plafform5: Sergi olmak üzere beş farklı dosya konusuna yer verilmiş. Şu ana kadar gerçekleşen beş platform kendi içinde bir bütünlük yakalıyor. Etkinlik, güncel sanatın ve bu türün yan oluşumlarının global kültürle nasıl da işlevsel bir birliktelik yaşadığının kanıtı bir bakıma.
30 Nisan günü New York, Paris ve Kassel’de düzenlenen büyük basın toplantılarıyla açıklanan seçili davetli sanatçı listesindeyse bu sefer ilk kez bir türk sanatçısı bulunuyor. Kutluğ Ataman dünyanın en önemli plastik sanat organizasyonlarından biri olarak kabul edilen Documenta11’in 5. Platformu’na ‘The 4 Seasons of Veronica Read’ (Veronica Read’in 4 Mevsimi) isimli çalışmasıyla katıldı. Çalışmasıyla histerik takıntı hastalığını, dört mevsim boyunca kendini yenilemeyi başaran bitki soğanlarını kullanarak anlatma yolunu seçmiş. “İngiltere Ulusal Bitki Soğanı Kolleksiyonu” sahibi Veronica Read’deki bitki tutkunluğundan ilham alan sanatçı, bitki severlerin yakından tanıdığı detay takıntısını, Londra’nın batısından topladığı farklı bitkilerin sergi mekanı dahilinde yerleştirilmesi yoluyla kullanmayı tercih etmiş. Bu şekilde tutku kavramının psikanalitik yönüne de değinmiş sanatçı.
Aynı zamanda yönetmenlik de yapan Kutluğ Ataman, “Karanlık Sular” ve “Lola ve Bilidikid” gibi filmleriyle adını duyurmuş bununla birlikte 1999 yılında Venedik Bienali’ne davet edilen ilk Türk sanatçısı olarak uluslararası alanda başarısını kanıtlamış bir sanatçı. Ataman’ın trajik nedenlerle peruk takmak zorunda kalan üç kadın ve bir transseksüelin öykülerini anlattığı belgesel videosu "Peruk Takan Kadınlar" New York’ta, porno filmi "Ruhuma Asla" ise Berlin’de büyük ilgi görmüştü.
[code]
[code]