Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Fibonacci Sayıları ve Altın Oran

Aşağa gitmek 
4 posters
YazarMesaj
vasko
Moderator
Moderator
vasko


Erkek
Mesaj Sayısı : 919
Yaş : 35
Kayıt tarihi : 29/12/06

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Empty
MesajKonu: Fibonacci Sayıları ve Altın Oran   Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Icon_minitimeCuma Nis. 13, 2007 11:01 am

1.618

Altın oran, doğada sayısız canlının ve cansızın şeklinde ve yapısında bulunan özel bir orandır.Altın oran, doğada, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, yüzyıllarca sanat ve mimaride uygulanmış,uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır. Doğada en belirgin örneklerine insan vücudunda, deniz kabuklulularında ve ağaç dallarında rastlanır.Platon'a göre kozmik fiziğin anahtarı bu orandır. Altın oranı bir dikdörtgenin boyunun enine olan "en estetik" oranı olarak tanımlayanlar da vardır.
Eski
Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından keşfedilmiş, mimaride ve sanatta kullanılmıştır. Göze çok hoş gelen bir orandır.


Bir doğru parçasının (AB) Altın Oran'a uygun biçimde iki parçaya bölünmesi gerektiğinde, bu doğru öyle bir noktadan (C) bölünmelidir ki; küçük parçanın (AC) büyük parçaya (CB) oranı, büyük parçanın (CB) bütün doğruya (AB)oranına eşit olsun.
Altın Oran,
pi (π) gibi irrasyonel bir sayıdır ve ondalık sistemde yazılışı; 1.618033988749894... dür. (noktadan sonraki ilk 15 basamak). Bu oranın kısaca gösterimi: [1 sqr(5)]/2 olur. sqr (5), beşin karekökünü göstermektedir.

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran 180px-AODogru
Altın Oran; CB / AC = AB / CB = 1.618;
bu oranın değeri her ölçü için 1.618 dir.

Altın Oranın ifade edilmesi için kullanılan sembol,
PHI yani Φ 'dir.

Tarihçe
Altın Oran, matematikte ve fiziksel evrende ezelden beri var olmasına rağmen, insanlar tarafından ne zaman keşfedildiğine ve kullanılmaya başlandığına dair kesin bir bilgi mevcut değildir. Tarih boyunca birçok defa yeniden keşfedilmiş olma olasılığı kuvvetlidir.
Euclid (M.Ö. 365 – M.Ö. 300), "Elementler" adlı tezinde, bir doğruyu 0.6180399... noktasından bölmekten bahsetmiş ve bunu, bir doğruyu ekstrem ve önemli oranda bölmek diye adlandırmıştır. Mısırlılar keops Piramidi'nin tasarımında hem pi hem de phi oranını kullanmışlardır. Yunanlılar, Parthenon'un tüm tasarımını Altın Oran'a dayandırmışlardır. Bu oran, ünlü Yunanlı heykeltraş Phidias tarafından da kullanılmıştır. Leonardo Fibonacci adındaki İtalyan matematikçi, adıyla anılan nümerik serinin olağanüstü özelliklerini keşfetmiştir fakat bunun Altın Oran ile ilişkisini kavrayıp kavramadığı bilinmemektedir. Leonardo da Vinci, 1509'da Luca Pacioli'nin yayımladığı İlahi Oran adlı bir çalışmasına resimler vermiştir. Bu kitapta Leonardo Leonardo da Vinci tarafından yapılmış Five Platonic Solids (Beş Platonik Cisim) adlı resimler bulunmaktadır. Bunlar, bir küp, bir Tetrahedron, bir Dodekahedron, bir Oktahedron ve bir Ikosahedronun resimleridir. Altın Oran'ın Latince karşılığını ilk kullanan muhtemelen Leonardo da Vinci 'dir. Rönesans sanatçıları Altın Oran'ı tablolarında ve heykellerinde denge ve güzelliği elde etmek amacıyla sıklıkla kullanmışlardır. Örneğin Leonardo da Vinci, Son Yemek adlı tablosunda, İsa'nın ve havarilerin oturduğu masanın boyutlarından, arkadaki duvar ve pencerelere kadar Altın Oran'ı uygulamıştır. Güneş etrafındaki gezegenlerin yörüngelerinin eliptik yapısını keşfeden Johannes Kepler (1571-1630), Altın Oran'ı şu şekilde belirtmiştir: "Geometrinin iki büyük hazinesi vardır; biri Pythagoras'ın teoremi, diğeri, bir doğrunun Altın Oran'a göre bölünmesidir." Bu oranı göstermek için, Parthenon'un mimarı ve bu oranı resmen kullandığı bilinen ilk kişi olan Phidias'a ithafen, 1900'lerde Yunan alfabesindeki Phi harfini Amerika'lı matematikçi Mark Barr kullanmıştır. Aynı zamanda Yunan alfabesindekine karşılık gelen F harfi de, Fibonacci'nin ilk harfidir.
Altın Oran, bir sayının insanlık, bilim ve sanat tarihinde oynadığı inanılmaz bir roldür.
Phi, evren ve yaşamı anlama konusunda bizlere yeni kapılar açmaya devam etmektedir. 1970'lerde Roger Penrose, o güne kadar imkansız olduğu düşünülen, "yüzeylerin beşli simetri ile katlanması"nı Altın Oran sayesinde bulmuştur.


Fibonacci Sayıları ve Altın Oran

Fibonacci sayıları (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765... şeklinde devam eder) ile Altın Oran arasında ilginç bir ilişki vardır. Dizideki ardışık iki sayının oranı, sayılar büyüdükçe Altın Oran'a yaklaşır.


2/1 = 2.0

3/2 = 1.5

5/3 = 1.67

8/5 = 1.6

13/8 = 1.625

21/13 = 1.615

34/21 = 1.619

55/34 = 1.618

89/55 = 1.618


Fibonacci ardışıkları, Altın Oran ilişkisi yorumlamasıdır. Bir çok bitki filizlendiğinde, önce bir adet yaprak verir. Bir süre sonra bir yaprak daha açar, sonra iki tane daha... Sonra üç, beş, sekiz, onüç, yirmibir, otuzdört, vs. Pek çok bitki büyüme prensibi olarak kendisine Fibonacci ardışığını seçmiştir.


Yine birçok bitki, dallanma sırasında
Fibonacci sayılarını izler:
Eğer bir bitkiyi dikkatle incelerseniz fark edersiniz ki, yapraklar hiçbir yaprak alttakini kapatmayacak şekilde dizilmiştir. Bu da demektir ki, her bir yaprak güneş ışığını eşit bir şekilde paylaşıyor ve yağmur damlaları bitkinin her bir yaprağına değebiliyor.
Bir bitkinin sapındaki yapraklarında, bir ağacın dallarının üzerinde hemen her zaman
Fibonacci sayıları bulursunuz. Eğer yapraklardan biri başlangıç noktası olarak alınırsa ve bundan başlayarak, aşağıya ya da yukarıya doğru, başlangıç noktasının tam üstünde veya altında bir yaprak buluncaya kadar yapraklar sayılırsa bulunan yaprak sayısı farklı bitkiler için değişik olacaktır ama her zaman bir Fibonacci.

Altın Oran'ı anlatmanın en iyi yollarından biri, işe bir kare ile başlamaktır.
Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOKare1
Bir kareyi tam ortasından iki eşit diktörgen oluşturacak şekilde ikiye bölelim.
Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOKare2
Dikdörtgenlerin ortak kenarının, karenin tabanını kestiği noktaya pergelimizi koyalım. Pergelimizi öyle açalım ki, çizeceğimiz daire, karenin karşı köşesine değsin, yani yarı çapı, bir dikdörtgenin köşegeni olsun.
Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOKare3
Sonra, karenin tabanını, çizdiğimiz daireyle kesişene kadar uzatalım.
Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOKare4
Yeni çıkan şekli bir dikdörtgene tamamladığımızda, karenin yanında yeni bir dikdörtgen elde etmiş olacağız.
Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOKare5
İşte bu yeni dikdörtgenin taban uzunluğunun (B) karenin taban uzunluğuna (A) oranı Altın Oran'dır. Karenin taban uzunluğunun (A) büyük dikdörtgenin taban uzunluğuna (C) oranı da Altın Oran'dır. A / B = 1.6180339 = Altın Oran C / A = 1.6180339 = Altın Oran
Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOKare6
Elde ettiğimiz bu dikdörtgen ise, bir Altın Dikdörtgen'dir. Çünkü kısa kenarının, uzun kenarına oranı 1.618 dir, yani Altın Oran'dır.
Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOKare7
Artık bu dikdörtgenden her bir kare çıkardığımızda elimizde kalan, bir Altın Dikdörtgen olacaktır.
Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOKarecik
İçinden defalarca kareler çıkardığımız bu Altın Dikdörtgen'in karelerinin kenar uzunluklarını yarıçap alan bir çember parçasını her karenin içine çizersek, bir Altın Spiral elde ederiz. Altın Spiral, birçok canlı ve cansız varlığın biçimini ve yapı taşını oluşturur.Buna örnek olarak Ayçiçeği bitkisini gösterebiliriz. Ayçiçeğinin çekirdekleri altın oranı takip eden bir spiral oluşturacak şekilde dizilirler.

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Golden_spiral_in_rectangles Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Pixmath03

Bu karelerin kenar uzunlukları sırasıyla Fibonacci sayılarını verir.

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOKenar

Beş Kenarlı Simetri

Phi'yi göstermenin bir yolu da, basit bir beşgen kullanmaktır. Yani, birbiriyle beş eşit açı oluşturarak birleşen beş kenar. Basitçe Phi, herhangi bir köşegenin herhangi bir kenara oranıdır.

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOBesgen

AC / AB = 1,618 = PHI
Beşgenin içine ikinci bir köşegen ([BD]) çizelim. AC ve BD birbirlerini O noktasında keseceklerdir.

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOBesgen1

Böylece her iki çizgi de, bir noktadan ikiye bölünmüş olacaktır ve her parça diğeriyle Phi oranı ilişkisi içindedir. Yani AO / OC =Phi, AC / AO = Phi, DO / OB = Phi, BD / DO = Phi. Bir diğeri ile bölünen her köşegende, aynı oran tekrarlanacaktır.
Bütün köşegenleri çizdiğimiz zaman ise, beş köşeli bir yıldız elde ederiz.

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOYildiz

Bu yıldızın içinde, ters duran diğer bir beşgen meydana gelir (yeşil). Her köşegen, başka iki köşegen tarafından kesilmiştir ve her bölüm, daha büyük bölümlerle ve bütünle, Phi oranını korur. Böylece, içteki ters beşgen, dıştaki beşgenle de Phi oranındadır.

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOBesgen2

Bir beşgenin içindeki beş köşeli yıldız, Pentagram diye adlandırılır ve Pythagoras'ın kurduğu antik Yunan Matematik Okulu'nun sembolüdür. Eski gizemciler Phi'yi bilirlerdi ve Altın Oran'ın fiziksel ve biyolojik dünyamızın kurulmasındaki önemli yerini anlamışlardı
Bir beşgenin köşegenlerini birleştirdiğimizde, iki değişik Altın Üçgen elde ederiz. Mavi üçgenin kenarları tabanı ile ve kırmızı üçgenin tabanı da kenarı ile Altın Oran ilişkisi içerisindedir.

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOBesgen3

Phi, kendini tekrarlayan bir özelliğe de sahiptir. Altın Orana sahip her şekil, Altın Oranı kendi içinde sonsuz sayıda tekrarlayabilir. Aşağıdaki şekilde, her beşgenin içinde meydana gelen pentagramı ve her pentagramın oluşturduğu beşgeni ve bunun makro kozmik ve mikro kozmik sonsuza kadar Altın Oranı tekrarlayarak devam ettiğini görebiliriz.

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOBesgen4

Beşgen, Altın Oranı açıklamak için oldukça basit ve iyi bir yöntem olmakla birlikte, bu oranın belirtilmesi gereken çok daha karmaşık ve anlaşılması zor bir takım özellikleri de vardır. Altın Oran daha iyi anlaşıldıkça, biyolojik ve kozmolojik birçok büyük uygulama örnekleri daha iyi görülebilecektir.


En son tarafından Cuma Nis. 13, 2007 12:57 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 5 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
vasko
Moderator
Moderator
vasko


Erkek
Mesaj Sayısı : 919
Yaş : 35
Kayıt tarihi : 29/12/06

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Empty
MesajKonu: Geri: Fibonacci Sayıları ve Altın Oran   Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Icon_minitimeCuma Nis. 13, 2007 11:03 am

Büyük Piramit ve Altın Oran

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Dia16

Yandaki diagram, Altın Oran'ın bir çember yarıçapı üzerinde nasıl bulunabileceğini gösterir. Kenar uzunluğu dairenin yarıçapına eşit olan FCGO karesinin FC kenarının orta noktası olan T'den GO kenarının orta noktası olan A'ya dik çizilen bir çizgi ile ikiye bölünmesinden elde edilen TCAO dikdörtgeninin köşegenini (AC) bir ikizkenar üçgenin kenarlarından biri olarak kabul edip ABC üçgenini oluşturursak, üçgenin yüksekliğini 1 kabul ettiğimizde (ki bu dairenin yarıçapıdır) COB üçgeninin OB kenarı, Altın Oran olan 0.618034 olur.
Bir trigonometrik cetvelden baktığımızda, OCB açısının 31"43' ve dolayısıyla OBC açısınında 58"17' olduğunu buluruz. Yukarıdaki diyagram önemini korumak şartıyla bizi başka bir konstrüksiyona götürür ki, bu belki de Mısır'lı rahiplerce çok daha önemli bulunmuş olabilir.

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Dia17

Yandaki diagramda, üçgenin dik açıya ortak kenarlarından biri yine yarıçapın 0.618034'üdür fakat bu defa 1'e yani yarıçapa eşit olan komşu kenar değil, hipotenüstür. Yine bir trigonometrik tablo yardımıyla, 0.618034'ün karşı açısının 38"10' ve diğer açının da 51"50' olduğunu görürüz. Pisagor Teoremini kullanarak, OD kenarının uzunluğunun da yarıçapın 0.78615'i olduğu görülür.
Bu konstrüksiyonda onu özel yapan iki önemli nokta vardır. Birincisi; ED kenarının uzunluğu (0.618034) OD kenarının uzunluğuna (0.78615) bölünürse sonuç OD kenarının uzunluğuna (0.78615) eşit çıkmaktadır. Trigonometrik ilişkiler açısından bu şu anlama gelmektedir: 38"10' un tanjantı (karşı kenar ÷ komşu kenar), 38"10' un cosinüsüne (komşu kenar ÷ hipotenüs) eşittir. Tersi, 51"50' nin kotanjantı, 51"50' nin sinüsüne eşittir.
İkinci ve belki en önemli husus: OD kenar uzunluğu (0.78615) 4 ile çarpıldığında 3.1446 yı verir ki bu, hemen hemen
Pi'ye (3.1416) eşittir. Bu buluş, 38"10' açıya sahip bir dik üçgenin Pi oranı ile Altın Oran fenomeninin çok özel ve ilginç bir kesişimini kapsadığını ortaya koymaktadır.

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Dia18

Kadim Mısır Krallığı döneminin rahipleri bu üçgenin özelliklerinden haberdar mıydılar? Bu diagram Büyük Piramit'in dış hatlarını göstermektedir. Bilinçli olarak ya da değil, bu piramit 38"10' lık bir üçgeni ihtiva edecek biçimde inşa edilmiştir. Yüzeyinin eğimi, çok kesin bir şekilde yerle 51"50' lık açı yapmaktadır. Bu piramit kesitini bir önceki ile kıyaslarsak, BC uzunluğunun yarıçapın 0.618034'ü olduğunu, AB uzunluğunun 0.78615 olduğunu ve AC uzunluğunun 1 yani yarıçap olduğunu görebiliriz.
Keops Piramidi'nin gerçek ölçüleri şöyledir (feet ölçüsünden metreye çevrilmiştir): AB=146.6088m BC=115.1839m AC=186.3852m).
Bu XXX noktadan itibaren işler biraz karmaşık ama çok çok ilginç bir hale gelmektedir.
Görüleceği gibi, BC uzunluğu, piramitin kenar uzunluğunun yarısıdır. Bu nedenle piramitin çevresinin uzunluğu BC x 8 dir. Yani piramitin relatif çevresi 0.618034 x 8 = 4.9443 dür. Yine piramitin relatif yüksekliği 0.78615 in bir çemberin yarıçapı olduğu farzedilirse bu çemberin uzunluğu (çevresi) yine 4.9443 olacaktır.
Bu beklenmedik uyum şu şekilde gerçekleşmektedir:
1)38"10'lık üçgene gore 0.618034 ÷ 0.78615 = 0.78615 dir (yukarıda bahsedilmişti). Demek ki, 8 x 0.618034 olarak belirlenen piramit çevresi 8 x 0.78618 x 0.78615 şeklinde de gösterilebilir.
2)Yine yukarıda, 4 x 0.78615 in Pi (Π) ye çok yakın bir değer verdiğini söylemiştik. Demek ki 2Π' nin de 8 x 0.78615 e çok yakın bir değer olduğu görülür. Böylelikle, yarıçapı 0.78615 olan bir dairenin çevresi şu şekilde ifade edilebilir: C=2Πr= (8 x 0.78615) x 0.78615
Fibonacci Sayıları ve Altın Oran AOKareucgen

Bundan şu sonuç çıkmaktadır: Büyük Piramit, yatay bir düzlem üzerinden ölçüm yapıldığında sahip olduğu kare şeklindeki çevre uzunluğunun aynına, düşey bir düzlem üzerinde yapılan ölçümde de bu defa daire şeklinde olmak üzere sahiptir.
Birkaç ilginç bilgi olmak kaydıyla şu gerçeklere de kısaca bir göz atalım: Keops Piramidi'nin gerçek taban kenar uzunluğunun (230.3465m) 8 katı ya da çevre uzunluğunun iki katı, boylamlar arasındaki 1 dakikalık açının ekvatordaki uzunluğunu vermektedir. Piramitin kenar uzunluğunun, ekvatordaki 1 dakikalık mesafenin 1/8 ine eşit olması ve piramit yüksekliğinin 2 nin 1/8 ine eşit olması korelasyonunu irdelememiz, örneklemeyi evrensel boyutlara taşıdığımızda, dünya ile evrenin
Pi ve Altın Oran sabitlerinin ilişkilerini algılamada küçük bir girişim, samimi bir başlangıç sayılabilir.
Şunu akılda tutmak gerekir ki; piramitin kenar uzunluğunun 230.3465m olması tamamen tesadüf de olabilir. Fakat karşılıklı ilişkiler yenilerini doğuruyor ve bunlara yenileri ekleniyorsa, bu korelasyonların kasti düzenlenmiş olduğu ihtimali de ciddi olarak dikkate alınmalıdır.

Dış bağlantılar
http://www.mcs.surrey.ac.uk/Personal/R.Knott/Fibonacci/fib.html (ingilizce)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
vasko
Moderator
Moderator
vasko


Erkek
Mesaj Sayısı : 919
Yaş : 35
Kayıt tarihi : 29/12/06

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Empty
MesajKonu: Geri: Fibonacci Sayıları ve Altın Oran   Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Icon_minitimeCuma Nis. 13, 2007 12:37 pm

1.618 olan bu sayı daha çok doğada ve insan vucunuda raslanmaktadır. butunun parçalara oranını ifade eden bu terim aynı zamanda her zaman 1,618 sayısını ortaya koymaktadır.

arı kovanlarında yaşayan dişi arıların sayısının erkek arıların sayısına bolundugunde hep aynı sayı elde edilir. yani 1.618

leonardo da vinci nin ünlü cıplak erkegini gosteren vitruvius adamında da aynı oranlar mevcuttur

altın oran ın görüldüğü ve kullanıldığı yerler

1. ayçiçeği: ayçiçeği nin merkezinden dışarıya doğru sağdan sola ve soldan sağa doğru tane sayılarının birbrine oranı, altın oranı verir.

2. papatya çiçeği: papatya çiçeğinde de ayçiçeğinde olduğu gibi bir altın oran mevcuttur.

3. ınsan kafası: bildiğiniz gibi her insanın kafasında bir ya da birden fazla saçların çıktığı düğüm noktası denilen bir nokta vardır. ışte bu noktadan çıkan saçlar doğrusal yani dik değil, bir spiral, bir eğri yaparak çıkmaktadır. ışte bu spiralin ya da eğrinin tanjantı yani eğrilik açısı bize altın oranı verecektir.

4. ınsan vücudu: ınsan vücudunda altın oran ın nerelerde görüldüğüne bakalım:
4.1. kollar: ınsan vücudunun bir parçası olan kolları dirsek iki bölüme ayırır(büyük(üst) bölüm ve küçük(alt) bölüm olarak). kolumuzun üst bölümünün alt bölüme oranı altın oranı verceği gibi, kolumuzun tamamının üst bölüme oranı yine altın oranı verir.

4.2. parmaklar: ellerimizdeki parmaklarla altın oranın ne alakası var diyebilirsiniz. ışte size alaka... parmaklarınızın üst boğumunun alt boğuma oranı altın oranı vereceği gibi, parmağınızın tamamının üst boğuma oranı yine altın oranı verir.

5. tavşan: ınsan kafasında olduğu gibi tavşanda da aynı özellik vardır.

6. mısır piramitleri: her bir piramitin tabanının yüksekliğine oranı yine altın oranı veriyor.

7. leonardo da vinci: bilindiği gibi leonardo da vinci rönesans devri ünlü ressamlarındandır. şimdi bu ünlü ressamın çizmiş olduğu tabloları inceleyelim.


7.1. mona lisa: bu tablonun boyunun enine oranı altın oranı verir.


7.2. aziz jerome: yine tablonun boyunun enine oranı bize altın oranı verir.


8. picasso: picasso da leonardo da vinci gibi ünlü bir ressamdır. ve resimlerinde bu oranı kullanmıştır.


9. çam kozalağı: çam kozalağındaki taneler kozalağın altındaki sabit bir noktadan kozalağın tepesindeki başka bir sabit noktaya doğru spiraller (eğriler) oluşturarak çıkarlar. ışte bu eğrinin eğrilik açısı altın orandır.


10. deniz kabuğu: denize çoğumuz gitmişizdir. deniz kabuklarına dikkat edenimiz, belki de kolleksiyon yapanımız vardır. ışte deniz kabuğunun yapısı incelendiğinde bir eğrilik tespit edilmiş ve bu eğriliğin tanjantının altın oran olduğu görülmüştür.


11. tütün bitkisi: tütün bitkisinin yapraklarının dizilişinde bir eğrilik söz konusudur. bu eğriliğin tanjantı altın orandır.


12. eğrelti otu: tütün bitkisindeki aynı özellik eğrelti otu nda da vardır.


13. elektrik devresi: altın oran sadece matematik ve kainatta değil,


fizik te de kullanılıyor. verilen n tane dirençten maximum verim elde etmek için bir paralel bağlama yapılması gerekir. bu durumda eşdeğer direnç, yani reş= yani altın oran olur.


14. salyangoz: salyangozun kabuğu bir düzleme aktarılırsa, bu düzlem bir dikdörtgen oluşturur (-ki biz bu dikdörtgene altın dikdörtgen diyoruz.-) ışte bu dikdörtgenin boyunun enine oranı yine altın oranı verir.


15. mımar sınan: mimar sinan ın da bir çok eserinde bu altın oran görülmektedir. mesela süleymaniye ve selimiye camileri nin minarelerinde bu oran görülmektedir.


ınsan vücudunda altın oran


ınsan gözünün altın oran a bu kadar yakın olmasının, estetik açıdan sürekli olarak altın oran a uygun şekil ve yapıları tercih etmesinin bir nedenini, yaşadığı çevre olan doğada hemen her an altın oran la karşı karşıya olmasının yanı sıra, kendi vücudunun hemen her noktasında altın oran a sahip olmasında arayabiliriz. aşağıda oranlarda insanında ne kadar altın oran örneği olduğunu göreceksiniz:


boy/ (bölü)bacak boyu


beden boyu/kolaltı beden boyu


tam kol boyu(boyun-parmak ucu)/dirsek - boğaz


parmak ucu - omuz/parmak ucu - dirsek


göbek - omuz/göbek - bel


ınsan yüzünde altın oran


ıdeal ölçülere sahip bir insan yüzünde de sayısız altın oran örnekleri görmek mümkündür:


yüz yüksekliği/yüz genişliği


tepe - göz yüksekliği/saç dibi - göz yüksekliği


göz - çene arası/burun - çene arası


alın genişliği/burun boynu


göz - ağız/burun boyu


burun altı - çene/ağız - çene


yüz genişliği/gözbebekleri arası


gözbebekleri arası/ağız genişliği


ağız genişliği/burun genişliği


görüldüğü gibi altın oran doğanın güzellik ölçüsü durumundadır. bu yazıyı okuduktan sonra elinize cetveli alıp eninizi boyunuzu ölçmeye kalkmayın.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
vasko
Moderator
Moderator
vasko


Erkek
Mesaj Sayısı : 919
Yaş : 35
Kayıt tarihi : 29/12/06

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Empty
MesajKonu: Geri: Fibonacci Sayıları ve Altın Oran   Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Icon_minitimeCuma Nis. 13, 2007 12:56 pm

Bitkiler alemine genel bir bakışla yaklaşıldığında ise, bitki sapları üzerindeki yaprakların dizilişinin Fibonacci dizisine uygun olduğu görülür. Bu yargı; kavak, elma, muz, armut, karaağaç gibi birçok bitki için geçerlidir.


Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Leaves9kv

Şekilde görüldüğü gibi sap üzerindeki yapraklar Fibonacci sayılarına uygun olarak, birbirlerini kapatmayacak şekilde sıralanır. Sap üzerindeki ilk yaprağı “1” numara olarak alırsak; “1” numara ile aynı yönde olan bir sonraki yaprağa ulaşmak için saat yönünde 3 defa dönmemiz gerekir. Bunun sonuncunda toplam 5 yaprak sayarız. Bu
dönüşü saat yönünün tersinde yaparsak, 2 tur atmamız gerekecek ve bu da bize “2, 3, 5” ardışık Fibonacci dizisini verecektir.

Tütün bitkisi yapraklarının dizilişindeki Fibonacci dizisi ise, bitkinin güneşten ve havadaki karbondioksitten optimum düzeyde faydalanmasını sağlayarak, yüksek düzeyde fotosentez yapmasına olanak verir. Bu özellik eğrelti otunda da gözlemlenmektedir.
Ayçiçeğinin üstündeki spiral şeklinde dizilmiş tohumları saat yönünde ve tersi yönde saydığımızda ardışık iki Fibonacci sayısına ulaşırız. Papatya çiçeğinde de aynı Fibonacci dizisi gözlenmektedir. Benzer bir durum çam kozalağı üzerindeki tanelerde de mevcuttur. Bu taneler kozalağın alt kısmındaki sabit bir noktadan başlayarak, tepe noktasındaki başka bir sabit noktaya doğru eğriler çizerek gelişirler ve bu gelişim sonunda taneleri soldan sağa ve sağdan sola doğru sayarsak başka bir Fibonacci dizisi elde ederiz. (6)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
vasko
Moderator
Moderator
vasko


Erkek
Mesaj Sayısı : 919
Yaş : 35
Kayıt tarihi : 29/12/06

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Empty
MesajKonu: Geri: Fibonacci Sayıları ve Altın Oran   Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Icon_minitimeCuma Nis. 13, 2007 12:59 pm

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Monalisa5wj
Mona Lisa’nın başı etrafına bir dörtgen çizildiğinde, sağlanan dörtgen altın orana uymakta olup resmin boyutları da altın oranı vermektedir. Fibonacci dizisindeki bir terim, ondan önce gelen bir terime bölündüğünde, bölümün sonsuza eşit olması için irrasyonal bir sayı olan altın oran sayısına yaklaştığı görülmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
taziko
göşkuşağı (onursal üye)
göşkuşağı (onursal üye)
taziko


Mesaj Sayısı : 455
Kayıt tarihi : 22/12/06

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Empty
MesajKonu: Geri: Fibonacci Sayıları ve Altın Oran   Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Icon_minitimeC.tesi Nis. 14, 2007 8:17 am

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
crybaby
Moderator
Moderator
crybaby


Kadın
Mesaj Sayısı : 91
Yaş : 39
Kayıt tarihi : 04/01/07

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Empty
MesajKonu: Geri: Fibonacci Sayıları ve Altın Oran   Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Icon_minitimeC.tesi Nis. 14, 2007 7:24 pm

off ya çok ilginç... Altın orana uyuyomu enim boyum bakim Smile
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.blogcu.com/crybaby
LiMaN
Administrator
Administrator
LiMaN


Mesaj Sayısı : 1977
Kayıt tarihi : 10/12/06

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Empty
MesajKonu: Geri: Fibonacci Sayıları ve Altın Oran   Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Icon_minitimeC.tesi Nis. 14, 2007 9:01 pm

crybaby demiş ki:
off ya çok ilginç... Altın orana uyuyomu enim boyum bakim Smile
ben de bir bakayım yahu Very Happy
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://liman.yetkin-forum.com
vasko
Moderator
Moderator
vasko


Erkek
Mesaj Sayısı : 919
Yaş : 35
Kayıt tarihi : 29/12/06

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Empty
MesajKonu: Geri: Fibonacci Sayıları ve Altın Oran   Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Icon_minitimePaz Nis. 15, 2007 5:37 am

Bu oran her insanda bulunmazmış; Hani bazen yürürken herkezin bakakaldığı şu güzellik abidesi kızlarda yada her kızın hayran kaldığı o yakışıklı erkeklerde bulunurmuş bu altın oran.

Aralarında altın diktörtgenin bulunduğu 4 farklı dikdörtgenden hangisinin daha güzel olduğu sorulduğunda cevap olarak her seferinde altın diktörgeni gösterirlermiş.

Altın oranı bilmeyen birisine kendisi için basit ve güzel bir şey çizmesini istediklerinde çizdiğinin her hangi bir yerinde mutlaka 1.618 oranı bulunurmuş. (basit şeylerde oranı bulabilmek daha kolay)

Sanırım sonuç olarak güzellik gibi kavramların oranı 1.618 olabilir. Öyle bir şeyin olmasını istemem ama olabilir Crying or Very sad
Siz bile sanatlarınızda bilmeden bu oranı kullanmış olabilirsiniz.
Sanat gibi insanın düşünsel zevklerini böyle matamatiksel işlemelerle açıklama düşüncesi çok üzücü ve korkutucu
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
vasko
Moderator
Moderator
vasko


Erkek
Mesaj Sayısı : 919
Yaş : 35
Kayıt tarihi : 29/12/06

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Empty
MesajKonu: Geri: Fibonacci Sayıları ve Altın Oran   Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Icon_minitimePaz Nis. 15, 2007 5:53 am

Kendisine 1 eklendiğinde karesini veren tek sayı 1.618 dir:

1.618 + 1 = 2.618
1.618 . 1.618 =2.618


Kendisinden 1 çıkarılınca kendi tersini veren tek sayı 1.618 dir:

1.618 - 1 = 0.618
1\1.618 = 0.618


En son tarafından Ptsi Nis. 16, 2007 8:03 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
vasko
Moderator
Moderator
vasko


Erkek
Mesaj Sayısı : 919
Yaş : 35
Kayıt tarihi : 29/12/06

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Empty
MesajKonu: Geri: Fibonacci Sayıları ve Altın Oran   Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Icon_minitimePaz Nis. 15, 2007 7:00 am

Estetik bakımından bir Murat 131 mi daha çok ilginizi çeker yoksa bir Mazda ya da Toyota mı? Tabi ki Mazda ya da Toyota demişsinizdir. Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Ben size söyleyeyim. Şimdi Murat 131'e bakıyorsunuz, baktıkça içiniz kararıyor, yine bakıyorsunuz yine kararıyor. En sonunda ya kardeşim bu ne biçim araba diyorsunuz. Ama gidip bir Mazda ya da Toyota'ya bakıyorsunuz. Baktıkça içiniz rahatlıyor, yine bakıyorsunuz ferahlıyorsunuz. Çünkü o kadar güzel bir estetik var ki. İşte bu estetiği eğim sağlıyor. Mesela Murat 131'in önü, arkası, kapısı her yeri düz (Mübarek kibrit kutusu) Ama Mazda ya da Toyota'nın kapısında özellikle ön ve arka tamponunda bir eğim var. İşte bu eğimin eğrilik açısı araştırılmış ve bunun altın oran olduğu görülmüştür. Bundan dolayı Çin, Amerika, Japon Otomotiv Sanayi Dünya'da ilk üçü oluştururken; Türkiye maalesef ve maalesef 30-40-50. sıralarda yer almakta. İnşallah bir gün bunu biz de akıl ederiz...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
crybaby
Moderator
Moderator
crybaby


Kadın
Mesaj Sayısı : 91
Yaş : 39
Kayıt tarihi : 04/01/07

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Empty
MesajKonu: Geri: Fibonacci Sayıları ve Altın Oran   Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Icon_minitimePaz Nis. 15, 2007 5:25 pm

Ben şimdi takıldım bu sayıya. Artık proje yaparken de arıtma tesisini felan bu sayıya göre boyutlandırırım hihi Smile
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.blogcu.com/crybaby
vasko
Moderator
Moderator
vasko


Erkek
Mesaj Sayısı : 919
Yaş : 35
Kayıt tarihi : 29/12/06

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Empty
MesajKonu: Geri: Fibonacci Sayıları ve Altın Oran   Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Icon_minitimeSalı Tem. 03, 2007 4:43 am

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Goldenratiouh7
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
vasko
Moderator
Moderator
vasko


Erkek
Mesaj Sayısı : 919
Yaş : 35
Kayıt tarihi : 29/12/06

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Empty
MesajKonu: Geri: Fibonacci Sayıları ve Altın Oran   Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Icon_minitimeSalı Tem. 03, 2007 5:03 am

altın oranı kalp atışlarında bile bulmak mümkün.

Kulağa biraz zorlama gibi gelse de ekg görüntüsünü bir kontrol edin.


Kalp bu resme göre Phi sayısına uygun atıyor ancak emin olabilmek için başka bir ekg bulup denemesi mümkün tabii.


Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Image023
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
vasko
Moderator
Moderator
vasko


Erkek
Mesaj Sayısı : 919
Yaş : 35
Kayıt tarihi : 29/12/06

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Empty
MesajKonu: Geri: Fibonacci Sayıları ve Altın Oran   Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Icon_minitimeSalı Tem. 03, 2007 5:06 am

Gezegenlerin birbirlerine olan uzaklıklarından tutun da, Satürn’ün halkalarına hatta evrenin kendi şekline kadar phi sayısı tekrar tekrar kendini gösterir.

Yeni buluşlar göstermiştir ki evrenin şekli bir dodecahedrondur (12 yüzü eşkenar beşgenlerden (pentagon) oluşan bir yapı ki bu da temelinde phi sayısı olan bir yapı olarak kendini gösterir.


Fibonacci Sayıları ve Altın Oran Image036
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Fibonacci Sayıları ve Altın Oran
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Akademik Forumlar :: Bilim-
Buraya geçin: