“Özel Çevre Koruma Bölgesi” olarak ilan edilen Tuz Gölü Havzasının çevre değerlerini korumak, mevcut çevre sorunlarını gidermek için bütün önlemlerin alınması ve bu alanın koruma-kullanma-geliştirme esaslarının belirlenmesi amacıyla; araştırma, planlama, fizibilite çalışmaları ile gereken alt ve üst yapıların projelendirilmesi ve uygulama çalışmaları Çevre ve Orman Bakanlığının bağlı kuruluşu olan Özel Çevre Koruma Kurumunun yetki ve sorumlulukları kapsamında yürütülmektedir.
Bu doğrultuda; Tuz Gölü Entegre Çevre Projesi Fizibilite Çalışması tamamlanmıştır. Fizibilite çalışması nihai raporunda; kirletici unsurların Tuz Gölü Havzasını etkilemesi nedeniyle, aşağıda isimleri bulunan tesislerin yapılması gerektiği belirtilmiştir.
Konya Atıksu Arıtma Tesisi
Aksaray Atıksu Arıtma Tesisi
Cihanbeyli Atıksu Arıtma Tesisi
Kulu Atıksu Arıtma Tesisi
Şereflikoçhisar Atıksu Arıtma Tesisi
Aksaray Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi
Şereflikoçhisar Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi
Cihanbeyli Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi
Kulu Transfer İstasyonu
Eskil Transfer İstasyonu
Altınekin Transfer İstasyonu
Havzada Konya şehrinin atıksularının oluşturduğu kirliliğin yanı sıra fizibilite çalışmasında belirlenen ve yukarıda isimleri bulunan diğer altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi entegre çalışma içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bölgede yapılacak diğer altyapı yatırımlarının inşaat öncesi yapılması gereken uygulama projeleri ve ÇED çalışmaları ile ihale dokümanları 2002 yılında Özel Çevre Koruma Kurumunca yaptırılmıştır.
Özel Çevre Koruma Kurumu’nca bölgede acil önlemlerin alınması için altyapı çalışmaları bir yandan devam ederken, ekolojik araştırma projelerine de başlanmıştır. Ülkemizin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü hem endüstri ve tarımsal faaliyetler hem de zengin biyolojik çeşitlilik bakımından özel bir yapıya sahiptir. Bölgede koruma ve kullanma dengesinin göz önüne alınması gerekmektedir. Tuz Gölü havzasında yoğun olarak sürdürülmekte olan tarımsal faaliyetler son yıllarda; yeraltından aşırı su çekilmesi nedeni ile yeraltı su kaynaklarının azalmasına, toprakların çoraklaşmasına neden olmuştur. Ayrıca, havzada bulunan büyük yerleşim ve endüstri merkezlerine ait kanalizasyon atıkları, gölde kirlilik yaratarak bölgeye has biyolojik çeşitliliğin muhafazasını ve sürdürülebilirliğini tehdit altına almıştır.
Tuz Gölü Havzası içinde koruma öncelikli alan olarak seçilen Özel Çevre Koruma Alanı’nda yukarıda belirtilen tehditlerin ortadan kaldırılması veya minimuma indirilmesi ve havzadaki doğal kaynakların korunabilirliğinin sağlanması, önlemlerin alınması ancak havzaya ait temel bilgilerin detaylı elde edilmesi ile mümkün olacağından “Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Toprak ve Arazi Kalite Sınıflaması ile Alternatif Tarımsal Uygulamaların Belirlenmesi" Projesi 25.07.2002 tarihinde başlatılmıştır ve Sonuç Raporu değerlendirilmek üzere Kurumumuza ulaşmıştır.
Havzada en büyük kirliliği Konya şehrinin evsel ve endüstriyel atıksuları oluşturmaktadır. Bu sorunun önüne geçilebilmesi için Konya Atıksu Arıtma Tesisi Projeleri Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlatılmış ve fizibilite projesi kapsamında incelenerek son haline getirilmiştir. Tesisin inşaatı için KOSKİ Genel Müdürlüğünce uluslararası ihale çalışmaları tamamlanmış ve ilgili sözleşme 16.07.2002 tarihinde İspanyol Hükümeti ve Konya Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanmıştır. Bu tesisin toplam proje bedeli 28.5 Milyon Dolar olup, 10.3 Milyon Doları FED (Düşük Faizli İspanyol Kredisi), 10.5 Milyon Doları OECD Kredisi ve geri kalanı Ticari Kredi şeklinde kullanılacaktır. Arıtma Tesisinin temel atma töreni 24.09.2004 tarihinde Başbakanımız ve Bakanımızın da katılımlarıyla gerçekleştirilmiş olup, inşaat çalışmaları halen devam etmektedir.
Not: Tuz Gölü hakkında yapılan yazışmalarla ilgili bilgi almak için Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığının aşağıdaki yazılı web sayfası ve telefon numaralarından ulaşılabilir.
Adres : Ceyhun Atuf Kansu Caddesi, No:102, 06520 Balgat ANKARA
Tel : 0312 287 95 55
Fax : 0312 285 58 24
Web sayfası :
http://www.ockkb.gov.trKonya Atıksu Arıtma Tesisi yapılıyor.Bence çok geç kalmış bir proje ama en azından bundan sonra Tuz Gölünün kendini toparlaması daha kolay olacak. Hocalarımla bu konu hakkında konustuk, 8 Mayıs ta Konya Atıksu Arıtma Tesisine teknik gezi düzenlenecek.Ne aşamada ve ne zaman faaliyete gececek bilgi alınca paylaşırım.