ÇADIRLAR
Göçebe yada yapı göçebe yaşam süren topluluklar için vazgeçilmez bir unsur.Barınak.
Türk topluluklarında en çok kullanılan çadır tipi öy-uy adı verilen çadırladır.Keçe ile kaplı, içi yine çeşitli dokuma türleri ile betone edilmiştir.
KURGANLAR
En basit şekliyle toprak altı mezar yapıları olarak tanımlayabiliriz.Sıradan insanlar için yapılmıyor.Yapıldığı dönemde üst düzey asker,yönetici yada asilzade olması gerekiyor.(Bu günki türbe ve anıt mezarlar gibi.)
En önemlisi;pazırık kurganı,M.Ö 2. ve 1.yy lara ait.Buradan çıkartılan buluntular,Türk tarihine ışık tutacak çok önemli buluntulardır.
Buradan çıkartılmış pazırık halısı,dünyada bilinen ilk halı örneği ve Türkler tarafından yapılmıştır.
Kurganların boyutları çok büyüktür.(yaklaşık 40 metrekare).Sadece ceset değil,cesede ait eşyalar da yer alıyor.(hediyeler,adak olarak kesilen hayvanlar,atları,vezirleri,ve hattakarısı[önemli birisi ise])
PAZIRIK HALISI-KURGANI
1929 yılında Rus arkeologlar;Rudenko ve Gryaznov tarafından ortaya çıkarılmıştır.
Altaylar da deniz seviyesinden 1600m yüksekte yer almaktadır.
Boyutları 1.89*2.00
Dünyada bilinenilk halı örneği.
Gördes düğümü ile dokunmuş(daha çok Türkler tarafından dokunmuş yada yaşamakta oldukları yerlerdeki halılarda görülür ve diğer adı da Türk düğümü dür.)
Gördes;ip çift taraftan geçirildiği için daha dayanıklı.
Pazırık halısı;bordürler,birbirine paralel farklı kompozisyonlar,çeşitli yabani hayvanlar-atlar,sembolik anlamlı çeşitli kompozisyonlar(doğadan alınmış-stilize edilmiş) içerir