-Hacettepe Üniversitesi // Güzel Sanatlar Fakültesi Resim BölümüÖğrenci İşleri Seçkisi
* Ferhat Özgür tarafından hazırlanmıştır.
.Ö.y.k.ü.n.m.e.// Aslı Işıksal, Boyun Postür Hareketleri // Onur Dağlı, Kurban // Cevahir Özdoğan,
Bellek 1,2,3,4 // Funda Oruç, Uğur Karagül, Burçak Konukman 25 Mart Çarşamba, Saat: 17:00 26 Mart Perşembe, Saat: 19:00 27 Mart Cuma, Saat: 11:00 - Marmara Üniversitesi // Güzel Sanatlar Fakültesi & ****** Eğitim FakültesiÖğrenci İşleri Seçkisi
* Çağrı Saray ve Ferhat Kamil Satıcı tarafından hazırlanmıştır.
Güzel Sanatlar Fakültesi Seçkisi:
The Touch // Sümer Sayın, Çocuk // İrem Tok, Encounter & Requiem for Dissatisfaction & Ayaküstü // Gözde İlkin, Sweet Melons // Elif Öner, Yok Edilemeyen Kimlik // Ragıp Basmazölmez, Kilit // Nazlı Pektaş, Çok Sessiz // Tunç Oğuz, Silenc(x)e // Serdar Yılmaz, Bugün Günlerden Aynı // Güler Aşık, Turrp // Hatice Karadağ, Şahide // Özlem Gök, Cryogenic Art Machine & Untitled // Kerem Ozan Bayraktar, İsimsiz (Video Performans) // Yağız Özgen
****** Eğitim Fakültesi Seçkisi:
Dur ,Bak,Dinle // Berika Köksal, The Book // Johana Gabrielova, The Play // Johana Gabrielova, Autoportrait.istanbul.estonya // Mari Jogiste, Televizyon İnsanlara Ulaşır-Tv Delivers People // Naz Gün Desde, Demet Sarı, Elif Kuş, Dilberay Köle, Müslüm Şengüler, Ufuk Ülker, Elif Karabulut, Şeyma Nur Amman, Zeynep Metne, Aygül Koşar, Yasemin Soslu, Muhammet Özdal, Nuray Kurnaz, Ali Yılmaz, Çağatay Tok, İzzet Eray Kılıçay, Emir Kocabağlı, Sami Esmer, Melis Düzalan, Hacı Ahmet Bayraktar, Tuna Güngör, Halit Sermisakçı, Zeynep Karabacak, Veysel Çelik, Ergun Göncüler, Ramazan Uysal, Seher Kahraman, Hamide Vural, Filiz Düğenci, Halil Yüce, Nurgül Nalbant, Abdulhamit Aydın, Şeyda Şen ( Kolektif Çalışma)
24 Mart Salı, Saat: 19:00
25 Mart Çarşamba, Saat: 11:00
27 Mart Cuma, Saat: 15:00
- Yıldız Teknik Üniversitesi // Sanat ve Tasarım FakültesiFotoğraf ve Video Anasanat Dalı Video Çalışmaları
“On Yılın İçinden” Öğrenci Seçkisi
*Muammer Bozkurt tarafından hazırlanmıştır.
Lustral // Peri Mehtap Çiçek, İyi Geceler // Mehmet Can Koçak, 2001 Andaç Şahan & Bülent Tanoba, Xpoo // Ferit Katipoğlu, Kapının Ardında // Tamer Karakulak, Mortalis // Andaç Şahan, Farkında mısınız // Alper Erhan, Lanet // Tarık Üzgün, Atılgan Özdil, Alper İşmen, Emre Gülcan, Türkün Sinemayla İmtihanı // Metin Çavuş, Andaç Şahan, Bülent Tanoba, Koray Kuday
23 Mart Pazartesi, Saat: 19:00
24 Mart Salı, Saat: 13:00
26 Mart Perşembe, Saat: 13:00
Ayrıca;
- Kurye Video Organizasyonu Özel Seçkisi
(Deneysel ve animasyon videoları alanında genç Türk sanatçıların çalışmalarına yer verilmiştir.)
Katılımcılar: Candaş Şişman, Mert Kızılay, Denizcan Yüzgül, Erkan Esenoğlu, Lokman Doğmuş, Deniz Kader, Zeynep Özkazanç, Hakan Hısım
24 Mart Salı, Saat: 11:00
25 Mart Çarşamba, Saat: 13:00
27 Mart Cuma, Saat: 13:00
ATÖLYE & SUNUM PROGRAMI: Hazırlayanlar: KargART ve Güven Çatak
21 Mart Cumartesi11:00 - 13:00 // “Mix Media in Digital Media” // Alex Wong ( Sunum)(Sunum İngilizce yapılacaktır)
13:00 – 15:00 // “Video Installation” // Ozan Adam
15:00 -20:00 // “round.up // interactive video processing” // İsmail Kasarcı & Serkan Şimşek & Bager Akbay
15:00 – 16:00 Sunum
16:00 – 18:00 Processing ve kodlama eğitimi
18:00 – 20:00 Ses ve video kütüphanelerinin kullanımı
22 Mart Pazar: 11:00 – 13:00 // “Güncel Sanatta Disiplinlerarasılık” // Çağrı Saray (Sunum)
13:00 – 15:00 // “Machinima: Altkültürden bir Janra“ // Güven Çatak
15:00 -20:00 // “round.up // interactive video processing” // İsmail Kasarcı & Serkan Şimşek & Bager Akbay
15:00 – 19:00 Bireysel veya gruplar halinde iş üretimi
19:00 – 20:00 Sunum
23 Mart Pazartesi:20:00 // “Video Sanatında Yerçekimsel Dinamikler” // Ferhat Kamil Satıcı (Sunum)
Not: Atölyeler için rezervasyon
info@kargart.org’dan yapılabilir.
Atölye Adı: “Video Installation”Atölye Yürütücüsü ve Özgeçmişi: Ozan Adam
1976’da Ankara’da doğdu. New York’ da Bard College ve CCNY Üniversitesi’nde sanat ve sinema okudu. Yurtiçinde ve yurtdışında sinema, reklam, medya, sahne yapımı ve tasarım gibi çeşitli alanlarda çalıştı. “Zymotic-Amaurosis” isimli filmi, 14. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde seçici kurul özel ödülünü aldı. “Bir Olayın İnfazı Hakkında Tutanağın İki Adı ve Kırık Plaklarla Dolu Bir Bavul” isimli filmi ise 17. Ankara Uluslararası Film Festival’inde en iyi deneysel film ödülünü aldı. Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Netherlands Institute for Higher Education gibi üniversite, kurum ve festivallerde atölye çalışmalarını yönetti. Bauhaus Vakfı Shrinking Cities, Euromed Audiovisual Mediterranean Films Crossing Borders ve İstanbul Film Festivali kapsamında Meetings on The Bridge gibi uluslararası konferans, seminer ve atölye çalışmalarına katıldı. Festivallerde jüri üyeliği yaptı. Video Yapımı, Kısa Film Yapımı, Deneysel Video ve Sinema dersleri vermekte ve öğrencilerin mezuniyet filmlerine danışmanlık yapmaktadır. Çeşitli ülkelerde uluslararası kişisel ve karma sergilerde, yayınlarda, gösterimlerde ve festivallerde yazı, çizim, resim, heykel, animasyon, film ve video çalışmalarıyla yer almaktadır.
İçerik: Video installation üzerine bir atölye çalışması gerçekleştirilecektir
Süre: 2 saat
Seviye: Katılımcıların ilgili olması beklenmektedir.
Katılımcı Sayısı: 20
Katılımcılardan istenenler: Video kamera, fotoğraf makinesi
Sunum: “Mix Media in Digital Media” //“Dijital Ortam’da Karma Araçlar”Atölye Yürütücüsü ve kısa özgeçmişi: Alex Wong
Alex Wong Kuala Lumpur, Malezya doğumlu. Kuala Lumpur’da Malezya Başbakanlık Ofisi’nde fotoğrafçı, art direktör ve serbest illüstratör olarak çalıştı. ABD- Georgia’da Savannah Üniversitesi Sanat ve Tasarım (MFA) Bölümü’nden nezun olduktan sonra, San Francisco’da 3DO oyunları ve Elektronik Sanat oyunları konusunda 3D animatör olarak çalıştı. 2002’den beri Sabancı Üniversitesi’nde Dijital Modelleme, Bilgisayar Animasyonu, Dijital Video, Motion Graphics ve Sanat alanında dersler vermektedir. Aynı zamanda İngiltere’de Bournemouth Üniversitesi’nde Ulusal Bilgisayar Animasyon Merkezi’nin (National Centre of Computer Animation) araştırma üyelerinden biridir. Tüm bunların dışında son 14 senedir fotoğrafçılıkla aktif olarak ilgilenmektedir. Kanada ve Amerika’da, 2005 yılında Doğa (Nature) kategorisinde birincilik ve üçüncülük, 2006’da Doğa kategorisinde ikincilik ve 2007 yılında iç mimarlık kategorisinde birincilik Uluslararası Fotoğrafçılık Ödülü ( IPA) aldı. Malezya, Singapur, Çin, Japonya, Fransa, ABD, İngiltere, Polonya, Almanya ve Türkiye’de seminerler verdi ve sergiler açtı. « Landrographix » adlı bir fotoğrav ve tasarım kitabı bulunmaktadır. 2004’den beri Malezya Ulusal Sanat Galerisi’nin fotoğraf seminerlerinde misafir konuşmacısı ve Photo adlı yayınlarının düzenli editörlüğünü ve fotoğrafçılığını yapmaktadır.
İçerik: Grafik değişmeyen veya sabit bir şey olmak zorunda değildir: süzülebilir, zıplayabilir, uçabilir, dans edebilir veya farklı biçimlere dönüşebilir. Bu sunum sanat, tasarım ve madya arasındaki yaratıcı disiplinlerarasılığı çeşitli grafik, illüstrasyon ve animasyon stillerini birleştirerek grafik yaratıma – sabit olanından hareketli olanına kadar- içsel bir bakış açısı getirmeyi teklif ediyor.
Anlatımsal-olmayan ve figurasyona dayanmayan görsellerin ayırt edici özelliği motion graphics’i animasyon ya da filmin genel ve yaygın tanımından ayırmaktır. Motion graphics sıklıkla video, film, animasyon, fotğrafçılık, illüstarsyon ve müzikle birleşir. Bu bağlantılı sanat formlarının sınırlarını çizmek zordur, özellikle multimedia işlerinde. Mesajını grafiksel olarak zamana-dayalı medya ile birleştirmenin farkında olan sanatçı veya tasarımcılar, iletişim teknolojilerinin kültüre nüfuz ettiği ve sürekli ortaya çıktığı zamanımızda açıkca daha avantajlı olacaklardır.
Süre: 2 saat. 1 saat video işlerinin gösterimi, 1 saat söyleşi.
Seviye: Katılımcılardan Bilgisayar animasyonu, Dijital Sanat ve Video ile ilgili olmaları beklenmektedir.
Katılımcı Sayısı: En fazla 15 kişi.
Katılımcılardan istenenler: İnternet bağlantısı olan bir laptop (wifi), Abobe After FX ve Alias Maya.
Önemli Not: Bu 2 saatlik bir sunumdur. Katılımcıların istekleri doğrultusunda daha kapsamlı bir atölye ileriki zamanlarda düzenlenebilir.
Atölye Adı: “round.up // interactive video processing”Atölye Yürütücüsü ve kısa özgeçmişi: İsmail Kasarcı (27), bağımsız arayüz ve etkileşimli medya tasarımcısı. Serkan Şimşek (29), Bahçeşehir Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümünde araştırma görevlisi Bager Akbay (32), Bahçeşehir ve Beykent Üniversitelerinde (etkileşim tasarımı) öğretim görevlisi.
İçerik: round.up // interactive video processing atölye çalışması “processing” (
www.processing.org) programlama dili ile canlı ve/veya etkileşimli video işleme üzerine temel yöntemleri ortaya koyup inceleyen ve bu konu dahilinde işlerin üretildiği bir çalışmadır.
Çalışma süreci, sunum – eğitim – üretim – sunum bölümlerini kapsar. İlk sunum bölümünde, video işleme üzerine çalışan sanatçı ve tasarımcıların yaptıkları işler incelenir. Eğitim bölümünde katılımcılara processing dilinin yapısı, mantığı ve özellikleri öğretilir, video işlemenin ve etkileşim yöntemlerinin temelleri anlatılır. Üretim aşamasında katılımcılar gruplar halinde veya bireysel olarak yürütücülerin yardımıyla kendi işlerini yaparlar. Çalışma, üretim aşamasında katılımcıların yaptıkları işleri sunmasıyla sona erer.
Katılımcılardan başlangıç seviyesinde herhangi bir dilde programlama bilgisi beklenmektedir. Katılımcıların özellikle görsel iletişim tasarımı, etkileşim tasarımı, ses tasarımı, görsel sanatlar vb. konular ile ilgili olmaları tercih edilir. Üretim aşamasında yapılan işler mekanik kurallar çerçevesinde değil, katılımcıların fikirleriyle şekillenir.
14 Mart 2009, Cumartesi
15:00 – 16:00 Sunum
16:00 – 18:00 Processing ve kodlama eğitimi
18:00 – 20:00 Ses ve video kütüphanerinin kullanımı
15 Mart 2009, Pazar
15:00 – 19:00 Bireysel veya gruplar halinde iş üretimi
19:00 – 20:00 Sunum
Katılımcı Sayısı: 8-10
Katılımcılardan istenenler: Kendilerine ait dizüstü bilgisayarları getirmeleri beklenir.
Sunum: Güncel Sanatta Disiplinlerarasılık Sunumu hazırlayan ve kısa özgeçmişi: Çağrı Saray
2001 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu (Mürteza Fidan Atölyesi). 2004 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Yüksek Lisans Programı’nı bitirdi. 2002-2004 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Film ve Tv Bölümü’nde ve Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak görev yaptı. 2008 yılından bu yana Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Sanat Eğitimi Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaktadır. Pel çok kişisel ve karma sergiye katıldı ve organizasyonunda bulundu.
İçerik: Bugünün sanatında kullanılan farklı mediumlar arasında teknik ve içerik bağlamında kurulan ilişkiler ve üretim sürecinde bu mediumların dönüşümüne ve bir araya gelişlerine dair, Çağrı Saray’ın 1998-2008 yılları arasında gerçekleştirmiş olduğu işlerden oluşturduğu seçki üzerinden bir inceleme.
Süre: 1-2 saat arası
Seviye: Seviye aranmamaktadır.
Atölye Adı: „Machinima: Altkültürden bir Janra“Atölye Yürütücüsü ve kısa özgeçmişi: Güven Çatak
1977, İstanbul doğumlu. İTÜ Mimarlık Fakültesinde öğrenim görürken, PC Gamer dergisinde editörlük yapmaya ve kısa filmle uğraşmaya başladı. Eğitimini, YTÜ Mimarlık Fakültesi ‘Bilgisayar Ortamında Tasarım’ programında yüksek lisans yaparak sürdürdü. Halen aynı programda doktora yapmaktadır. Aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde öğretim görevlisi ve uzun bir süre LeVeL dergisinde serbest yazar pozisyonunda görev aldıktan sonra şu an Oyungezer dergisinde serbest editör olarak çalışmaktadır. “Bilgisayar Oyunlarında Mimarinin Kullanımı” üstüne bir tezi bulunmaktadır. K’nın Dosyası (kurmaca) adlı kısa filmi ve Down-Under (deneysel) adlı video çalışması, çeşitli ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş ve ödüller almıştır.
İçerik: Önce filmlerin oyunları, sonra da oyunların filmleri yapıldı. Ama artık oyunlarla filmler paslaşmanın yanı sıra beraber de çalışıyorlar. Sınırların gittikçe belirsizleştiği şu günlerde, Machinima, özellikle bağımsız sinemacılar için yepyeni bir açılım. “Ekibim yok, ekipmanım da!” bahanesini geride bırakabileceğiniz türden bir açılım, Machinima. Hele bir de oyun tutkunu bir yönetmenseniz, hayalinizdeki filmi koltuğunuzdan kalkmadan çekebilirsiniz. Kısaca bilgisayar oyunlarıyla film çekmek olan Machinima, bir alt kültür olarak başlayıp bir janra dönüşmüş durumda ama dahası da var. Bahçeşehir Üniversitesi Görsel Sanatlar & Görsel İletişim Tasarımı bölümü öğretim görevlisi ve aynı zamanda Oyungezer dergisi editörü Güven Çatak, Atölye Machinima’da konuyu mercek altına alıyor; Machinima nedir, nasıl yapılır, vb. soruları Machinima örnekleriyle cevaplıyor ve katılımcılarla bilgi çağının sinemasını tartışıyor.
Süre: 2 saat
Seviye: Katılımcılardan ilgili olmaları beklenmektedir.
Katılımcı Sayısı: 20
Sunum: “Video Sanatında Yerçekimsel Dinamikler”Atölye Yürütücüsü ve kısa özgeçmişi: Ferhat Kamil Satıcı, Marmara Üniversitesi G.S.F Mezunu. Aynı üniversitede öğretim görevlisi Yeni Medya, Heykel derslerini yürütüyor. 2003’de kurulan Video Sanatı İnsiyatifi Videoist’in Hülya Özdemir’le birlikte kurucusu. “Yeni Anıt isimli projesi: yerçekimli grafiti” dediği üç boyutlu grafitileri ve disiplinler arası farklı medyumlardan malzemeleri birlikte kullandığı çalışmaları içeriyor.
İçerik: Video Sanatına İkona, heykel, grafiti gibi medyumlarla bağlantılar kurarak kamusal alan özel mülkiyet açısından bir bakış.