Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Kavramsal Sanat

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
astralcat
Moderator
Moderator
astralcat


Kadın
Mesaj Sayısı : 312
Yaş : 40
Kayıt tarihi : 20/12/06

Kavramsal Sanat Empty
MesajKonu: Kavramsal Sanat   Kavramsal Sanat Icon_minitimeSalı Ocak 02, 2007 4:10 pm

Kavramsal sanat terimi, 1960'larda artık kendilerini alışılageldik sanat eseri biçiminde göstermeyen sanat eserleri için kullanılmaya başlanmıştır. Fikir sanatı olarak da geçer. Kavramsal sanatçılar, bir resim veya heykel yapmak üzere yola koyulup bu amaca yönelik fikirler üretmek yerine geleneksel gereçlerin ve biçimlerin ötesinde düşünüp fikirlerini uygun malzemeler ile ifade etme amacı güderler. Klasik anlamda resim veya heykel tarzı nesneler, ticari mal olmaya elverişli olduklarından sanatsal yaratı ve beğeninin dışında tutulur.

İlk olarak 1960'ların başında Henry Flynt tarafından bir Fluxus yayınında kavram sanatı olarak anılmıştır. Kavram sanatı, Joseph Kosuth ve Art&Language grubu tarafından daha sonra farklı anlamlarda kullanılmış, 1970'lerden itibaren ise 'kavramsal' kullanımı yaygınlaşmıştır.

Kavramsal sanatta öncelik kavramda olduğundan ve metin (anlatı) ile de yakından bağlantılı olduğundan, bu sanat üretim şekli kendini her biçim ve malzemede gösterebilir. 1960'lardan itibaren özellikle performans sanatı, arazi sanatı, Arte Povera eğilimleri yaygınlaşmıştır. Bazı kavramsal sanat eserleri atık, buluntu nesneler, karalamalar, yazılı ifadeler veya kılavuzlardan oluştuğu gibi fotoğraf, film ve video da kullanılan gereçler arasındadır. Temel olarak 1960 ve 70'lere ait bir akım olmasına rağmen hala etkisi büyüktür.


Kavramsal Sanat 490bgjp4.th Duchamp

Kavramsal Sanat Duchamp02pp3.th Kavramsal Sanat Duchamptoiletyj5.th Kavramsal Sanat Duhamp1jq9.th

Kavramsal Sanat Thumbnail Kosuth

Kavramsal Sanat Kosuth4mx4.th Kavramsal Sanat Kosuth2hn1.th Kavramsal Sanat Kosuth03dj1.th

Kavramsal Sanat Long5pl3.th Long

Kavramsal Sanat Long2jt5.thKavramsal Sanat Long1ir1.th
Kavramsal Sanat Long3in5.th

Kavramsal Sanat Beuys5tsk0.th Beuys

Kavramsal Sanat Beuys1mu2.th Kavramsal Sanat Beuys3yz9.th
Kavramsal Sanat Beuys2rq6.th
Kavramsal Sanat Beuystablepj7.th

Kavramsal Sanat Thumbnail Mario

Kavramsal Sanat Merz4kxl3.th
Kavramsal Sanat Morio1zu8.th
Kavramsal Sanat Mario3zf4.th

Kavramsal Sanat Serra14rx2.th Serra

Kavramsal Sanat Serra1sb0.th
Kavramsal Sanat Serra2lz3.th
Kavramsal Sanat Serratjunctionlggs1.th

Kavramsal Sanat Tatlin2dt5.th Tatlin

Kavramsal Sanat Tatlincounterreliefzk3.thKavramsal Sanat Tatlin4ns5.th
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://my.opera.com/astralcat/blog/
astralcat
Moderator
Moderator
astralcat


Kadın
Mesaj Sayısı : 312
Yaş : 40
Kayıt tarihi : 20/12/06

Kavramsal Sanat Empty
MesajKonu: KAVRAMSAL SANATIN OLUŞUMU   Kavramsal Sanat Icon_minitimePaz Şub. 18, 2007 5:38 pm

Kavramsal Sanat, en geniş anlamıyla sanatı kuramsal düzlemde çözümlemeyi, yapısını araştırmayı ve yeniden tanımlamayı amaçlayan bir sanattır. Sanatı bilimle eş tutarak herhangi bir sanat dalının içeriğiyle sınırlamadan, bir bütünlük içinde irdelemiştir. Kavramsal Sanat, 1960lı yılların sonlarında ortaya çıktığında sanat dünyası bütünüyle sarsılmıştır.

Modern sonrası bu tepki, özünde; biçimsel yetkinliği arayan alışılagelmiş sanatın yerine bir anlamda yeni bir yaşam şekli önerisinde bulunan bir anlayış olarak da kabul edilebilir. Kavramsala yaklaşım, sanatın demokratikleşme sürecini tamamladığı ve yaygınlık kazandığı (profesyonel sanatçının tekelinden çıktığı) günümüzün Batı dünyasında, insanın kendini ifade etme yollarının genişleyebileceğim göstermesi bakımından ilginçtir.

Geleneksel sanatın sınırları aşarak sanatın boyutlarını değiştirme çabasında olan Kavram Sanatçılarının görüşleri çağdaş düşünceyle temellenmiş ve onunla bütünleşmiştir. Çağdaş sanatı sınıflandıran birçok yayında Kavramsal Sanat, Oluşumlar, Gösteri Sanatı, Vücut Sanatı, Çevresel Sanat, Yeryüzü Sanatı, Yoksul Sanat, Süreç Sanatı ve Video Sanatı ile birlikte Nesne Sonrası Sanat ya da Nesnesiz Sanat alt başlığı ile verilmiştir.

Bütün bu sanatların ortak özelliği, düşünceyi - kavramı iletmede araç olarak dili, çeşitli nesneleri, insanın kendisini ya da doğayı kullanmalarına karşın, bu göstergelerin hiçbir zaman sanat yapıtı olarak algılanmamasının gerekliliğidir. [color=red]Bu sanatlarda eğer bir yapıt aranıyorsa bu ancak sanatçının iletmek istediği düşünce ve kavramdır.


Kavramsal Sanat, ortaya koyduğu sanatsal üretimi alılmayıcının seyrine sunulmuş üstün bir meta veya fetiş olmaktan kurtarmayı amaçlayan köktenci bir girişim olarakta tanımlanabilir. Buna göre sanat, düşünsel bir süreçtir ve bunu görür kılmak için fetişleşmiş bir nesneye ihtiyaç yoktur. Düşünce nesnenin önüne geçer, bu öyle bir ileri gidiştir ki yapıtın somut bir biçimde gerçekleşmesine gerek kalmayabilir. Bu bağlamda Kavramsal Sanat, sanat nesnesinin üretimini bütünüyle terk etmeyi amaçlayan bir akımdır. Aslında kavramın sanattaki önemi yeni değildir. Geçen yüzyıl içinde Sanatçılar zaman zaman değişik yaratma süreçlerini keşfetmek için, sanatla ilgili aslında sanat da denemeyecek öteki alanlara kaymışlardır.

Tatlinin mühendislik ve havacılık alanlarındaki girişimleri, Gabonun heykele motor takması Richter, Leger ve ötekilerinin film alanındaki atılımları; Schwitters ve beraberindekilerin edebiyat ile sözlü anlatımın müziğine el atmaları ve benzerleri bu konuda verilebilecek bir sürü örnekten bir kaçıdır sadece.

Sanatın ve Sanatçının toplumdaki yerine karşı, Duchampın başkaldırısı köklü bir değişiklik yaratması bakımından önemlidir. Bunu izleyen dönemlerde Sürrealist Ressam Rene Magrittenin ön cepheden yaptığı resimlerinin altına yazdığı sözcüklerle anlattığı, sözcüklerin aslında görünenden daha gerçek olduğu düşüncesiyle Kavram Sanatını haber veren bir yaklaşımdır. Bunların yanı sıra sanatın, fabrikalardaki üretimle varlığını sürdüren toplum hayatına doğrudan katkısı yüzünden, ayrıcalı bir toplumsal değer taşıdığı inancının reddedilmesi köktenci bir karşı çıkıştır.

Bu bağlamda ele alındığında Kavramsal Sanat, 1960 -- 70 arası dönemin sanatsal yaklaşımının başlangıcı,
düşüncenin yapıta üstünlüğü inancını getiren Duchamp'la, sürekliliğini günümüze kadar taşıyan bir sanat anlayışıdır.

Kavramsal Sanat, Avrupa ve ABD'de faaliyet gösterirken, yayınladıkları makalelerin başlıklarıyla, açtıkları sergilerle bu sanatın anlam ve içeriğini de açıklarlar. Örneğin; Davranışlar Biçime Dönüştüğünde (1969), Görsel Olmayan Yapılar (1967), Nesnenin Maddesizleştirilmesi (1968), Felsefe Sonrası Sanat (1969) ve Zihindeki Sanat (1970) gibi sergilerle Kavramsal Sanatın ilkelerini ortaya koyarken, Clement Greenbergin öne sürdüğü Modernizm ve Biçimcilik Kuramlarına tepki göstermişlerdir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://my.opera.com/astralcat/blog/
 
Kavramsal Sanat
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Kavramsal Sanat
» Anamorphic Sanat
» Pornodan Sanat!
» Op-Art (Optik Sanat)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Ders sayfaları :: sanat tarihi-
Buraya geçin: